Bestemmingsplan Buitengebied Teylingen vastgesteld

Foto: Lisa de Blok

De gemeenteraad heeft donderdag het nieuwe bestemmingsplan Buitengebied Teylingen gewijzigd vastgesteld. De bestaande bestemmingsplannen waren niet meer actueel. Het gaat hier om één van de grootste bestemmingsplannen van Teylingen.

Wethouder Bas Brekelmans is zeer tevreden over het zorgvuldige proces, waarmee het plan tot stand is gekomen. “Dit bestemmingsplan toont aan dat wij op een moderne manier de economische vitaliteit van het gebied kunnen realiseren.” De Duin- en Bollenstreek staat voor een omvangrijke economische en landschappelijke vitaliseringsopgave. Dit bestemmingsplan levert hier een belangrijke bijdrage aan.

Wijzigingen gemeenteraad

De gemeenteraad heeft bij de vaststelling het bestemmingsplan op verschillende punten gewijzigd. De laatste twee wijzigingen zijn tijdens de raadsvergadering toegevoegd. De raad heeft voor het eiland De Strengen naast de recreatiemogelijkheden toegevoegd dat natuurwaarden voor zowel het linker en rechter gedeelte van het eiland behouden moeten worden. Dit vanwege de rijke flora en fauna in het gebied.

Daarnaast heeft de raad voor graven en ploegen op bollenteeltgronden de toegestane diepte voor grondwerk verhoogd van 30 cm naar 70 cm. Dit omdat recent onderzoek heeft aangetoond dat de bodem tot die diepte toch al is verstoord en de raad geen onnodige belemmeringen wil opwerpen voor agrarische activiteiten. Grondwerkzaamheden tot 70 cm diepte kunnen hiermee plaatsvinden zonder archeologisch (verkennend) onderzoek. Tevens heeft de raad een motie aangenomen om het archeologiebeleid hierop aan te passen.

Contouren Buitengebied Teylingen
Contouren bestemmingsplan Buitengebied Teylingen

Bijdragen aan economische vitaliteit

Het bestemmingsplan erkent verschillende initiatieven, zoals het toestaan van extra nevenactiviteiten bij agrarische bedrijven. Deze initiatieven verbreden het recreatieve en toeristische aanbod in het buitengebied. Ook zijn er door het plan extra bouwmogelijkheden toegestaan bij agrarische handels- en exportbedrijven en agrarisch gerelateerde bedrijven. Als compensatie storten verschillende bedrijven een bijdrage in het intergemeentelijke compensatiefonds. Met deze compensatie kan de Greenport Ontwikkelingsmaatschappij verrommeling in het landschap opruimen.

Omvangrijk plan

In het buitengebied liggen wegen, woningen, bedrijven, is er natuur en vindt er recreatie plaats. Het bestemmingsplan heeft betrekking op al deze onderwerpen. Burgers, ondernemers en agrariërs die iets willen starten op één van deze terreinen, hebben hun input kunnen geven op het plan. Hiermee is het plan een omvangrijk document geworden. Iedere aanvraag in het buitengebied waarvoor een omgevingsvergunning is vereist, wordt voortaan getoetst aan dit bestemmingsplan.

Zorgvuldige afstemming met betrokkenen

De gebruikers en bewoners als direct belanghebbenden zijn betrokken geweest bij de realisatie van het bestemmingsplan. Op de zogeheten ‘tafeltjesgesprekken’ hebben ondernemers uit het plangebied hun wensen en ruimtebehoefte voor hun (toekomstige) bedrijfsvoering naar voren kunnen brengen. Bewoners hebben hun wensen geuit tijdens de verschillende informatieavonden. Verder is er gebruik gemaakt van inspraakreacties. Later hebben mensen nog hun zienswijze op het ontwerp kunnen geven. Met de wensen, die passen binnen de beleidsuitgangspunten van de gemeente, is zoveel mogelijk rekening gehouden. Ook zijn er samen met de gemeenten in de regio (Greenportgemeenten) standaardregels ontwikkeld voor de bestemmingsplannen Buitengebied.

Bestemmingsplan definitief

De komende zes weken heeft de provincie de gelegenheid te reageren op het vastgestelde bestemmingsplan. Daarna moet het bestemmingsplan, met een beroepstermijn van zes weken, nog ter inzage worden gelegd. De verwachting is dat het bestemmingsplan begin augustus definitief wordt. Het plangebied voor het bestemmingsplan Buitengebied Teylingen omvat het gehele grondgebied van de gemeente Teylingen, exclusief de kernen Voorhout, Sassenheim en Warmond.

Cookieinstellingen