Lockdown voorlopig verlengd

Foto: Pixabay

Het aantal nieuwe besmettingen met het Coronavirus in Teylingen nemen inmiddels al wat af, net als in de rest van Nederland. Toch gaat het nog niet snel genoeg en ook de dreiging van de nieuwe variant van het virus was reden om zojuist in een nieuwe persconferentie verteld hoe we nu verder gaan.

Stand van zaken in Teylingen

Op onderstaande afbeeldingen van het Corona Dashboard is te zien hoe de stand van zaken in de gemeente Teylingen is. Gisteren werden er maar zes nieuwe besmettingen gemeld, maar is er helaas ook weer een inwoner overleden aan de gevolgen van het virus.

Persconferentie

Op de persconferentie kondigden Mark Rutte en Hugo de Jonge aan dat de huidige maatregelen voorlopig worden verlengd met drie weken tot en met dinsdag 9 februari. “Er is met het vaccin licht aan het einde van de tunnel, maar dat duurt nog wel een paar maanden,” zo laat Rutte weten. Maar we moeten voorlopig dus nog even volhouden.

“De sociaal economische gevolgen van de lockdown zijn hartverscheurend. Het is belangrijk dat we zoveel mogelijk banen en bedrijven door deze crisis heen trekken en er moet meer steun komen.” (Mark Rutte)

Het kabinet komt dan ook met een aanvullende steunpakketten om ondernemers te helpen. Ook voor het onderwijs is het lastig, er wordt dan ook gekeken of de basisscholen en de kinderopvang weer eerder open zou kunnen. Als blijkt dat dit veilig is, zou klassikaal les weer vanaf 25 januari mogelijk worden. Voor middelbare scholieren, bijvoorbeeld in de examenklassen geldt nu ook dat ze waar mogelijk 1,5 meter afstand moeten houden.

Avondklok?

Er wordt ook gekeken naar een avondklok. Deze is nu nog niet van kracht, maar met het oog op wat er op moment in Engeland aan de hand is door de gemuteerde versie van het virus, wordt het OMT om advies gevraagd of deze maatregel van toegevoegde waarde zou kunnen zijn om meer besmettingen te voorkomen.

Verder vraagt de premier met klem om zeker tot maart niet naar het buitenland te reizen en gewoon in Nederland te blijven. Ook het thuiswerken en maximaal twee gasten per dag thuis ontvangen blijft de norm.

Britse variant

De Britse variant van het virus zorgt er momenteel voor dat in Engeland wachtrijen van ambulances staan voor de ziekenhuizen met patiënten die spoedeisende hulp nodig hebben, die niet direct kunnen worden geholpen. Deze variant is veel besmettelijker en grijpt daardoor snel om zich heen. In Nederland zijn inmiddels een aantal gevallen bekend van mensen die deze variant van het virus hebben opgelopen. “Deze situatie moeten we hier kosten wat kost voorkomen,” zei Hugo de Jonge.

Laat je testen

Een belangrijk middel om verdere verspreiding te voorkomen, is het testen. Nu laat slechts de helft van mensen die klachten hebben zich testen. Bij klachten, laat je dus gewoon testen zodat je weet waar je aan toe bent. Blijf binnen tot de resultaten er zijn en voorkom zo dat je kwetsbare dierbaren en andere inwoners besmet, die hier ontzettend ziek van worden of het wellicht niet overleven.

 

Reacties