Nieuwe persconferentie over opleving Coronavirus

Foto: pixabay

Vandaag werd er weer een nieuwe persconferentie gehouden, omdat het Coronavirus weer opleeft.

Mark Rutte begon zijn toespraak met de woorden dat we een tweede lockdown niet willen en dat het ook niet zover hoeft te komen. Het is echter wel zorgwekkend dat steeds meer mensen zich niet aan de anderhalve meter regel houden, niet thuis blijven bij klachten en zich niet laten testen. Dat geeft het virus weer de kans om meer mensen te besmetten.

De GGD Hollands Midden liet deze week weten dat er ook in Teylingen weer een nieuw cluster is ontstaan. Bij een cluster zijn minimaal drie personen besmet geraakt vanuit dezelfde bron. De betrokkenen zitten in thuisisolatie, maar omdat deze personen kortgeleden nog in nauw contact zijn geweest met anderen, kunnen ook deze nauwe contacten nog ziek worden. Iemand kan namelijk tot 14 dagen na contact met een besmet persoon ziek worden.

Premier Rutte maakte bekend dat de introductieweken voor de hogescholen en universiteiten niet door kunnen gaan dit jaar. Activiteiten van studentenverenigingen kunnen dan ook niet in de fysieke vorm plaatsvinden. Daarnaast liet hij weten dat in de horeca de teugels strakker worden aangetrokken. Op het terras zitten kan, maar voor binnen reserveren kan vooraf of aan de deur. Alle gasten moeten voortaan wel hun naam en contactgegevens achterlaten om bij het contactonderzoek sneller besmettingen op te sporen. Daarnaast geldt vanaf nu ook voor musea en pretparken, dat wanneer hier een besmetting is geconstateerd, dat deze locaties voor een periode van 14 dagen gesloten worden.

Verder is de oproep aan jongeren die zich niet zo streng aan de regels houden, dat zij in ieder geval niet op bezoek gaan bij hun opa of oma en niet in de buurt komen bij mensen die binnen de risicogroepen vallen.

“We moeten ons herpakken en de discipline hervinden waarmee we het virus onder controle kregen.” (Hugo de Jonge. Minister van Volksgezondheid)

“Medewerkers van de GGD staan al weken in de crisisstand, maar zoals het nu gaat is het dweilen met de kraan open,” zo laat Hugo de Jonge weten. Reizigers die vanuit risicogebieden, de oranje gebieden, terugreizen zullen binnenkort ook al op Schiphol in een speciale teststraat worden getest op het Coronavirus. Reizigers uit deze landen worden geacht om in quarantaine te blijven voor twee weken na thuiskomst.

Vanaf 17 augustus zal de speciale Corona-app worden getest in Twente en Drenthe, vanaf 1 september zal deze app ook landelijk uitgerold worden. Verder zullen vanaf 12 augustus ook de testuitslagen digitaal in te zien zijn.

 

 

 

 

 

Reacties

Cookieinstellingen