Gemeente start publiekscampagne om drugscriminaliteit te voorkomen

Foto: pixabay

De gemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen vragen inwoners om verdachte situaties te melden. Daarom starten zij vanaf vandaag een publiekscampagne die zich richt op het voorkomen van drugscriminaliteit.

“Het is fijn wonen en werken in onze gemeenten”, lichten de burgemeesters van de drie gemeenten toe. “Toch kunnen inwoners en ondernemers zaken zien die niet kloppen. Bijvoorbeeld afgeplakte ramen in woningen, bezoekers op rare tijdstippen of verpakkingen van drugs. Het is belangrijk als zij deze zaken melden. Iedere melding kan weer een stukje opleveren van een grotere puzzel. Zo kunnen we zaken aanpakken en onze gemeenten veilig houden.”

Ondermijning

Hennepkwekerijen, drugslabs en drugshandel worden gezien als een vorm van ondermijning, waar hard tegen opgetreden wordt. Ondermijning betekent dat criminelen uit de onderwereld gebruik maken van diensten van onze samenleving (de bovenwereld). Daardoor raken deze twee werelden met elkaar verweven. Criminelen kunnen hiermee druk uitoefenen op de samenleving en misbruik maken van mensen of voorzieningen. Uiteraard wil de overheid dit zoveel mogelijk voorkomen.

Schouder aan schouder

Daarom staan de drie gemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen samen met politie en het openbaar ministerie schouder aan schouder. Ook andere partners, zoals de Belastingdienst, zijn betrokken. Ze sluiten hiermee aan op de landelijke aanpak. Doel is een omgeving te creëren waarin (georganiseerde) criminaliteit geen kans heeft. Zo houden ze de gemeenten veilig.

Een vermoeden melden

Inwoners kunnen eventuele vermoedens van ondermijning online melden via MeldMisdaadAnoniem.nl of bij de politie via 0900–8844.

Reacties