Eikenprocessierups aangetroffen in Park Rusthoff

Foto: Erik van 't Hof

Vorige week heeft een oplettende bezoeker van Park Rusthoff bij de gemeente Teylingen gemeld dat hij de eikenprocessierups had aangetroffen in het park. Een medewerker van de gemeente heeft vervolgens direct Gerard Rutgrink, hoofd groen van het park, op de hoogte gesteld.

De eikenprocessierupsen zijn aangetroffen in de eikenbomen die tussen het Sassennest en de kinderboerderij staan. Deze bomen zijn direct afgeschermd door middel van een rood/wit lint. Inmiddels heeft Van Amsterdam boomverzorging uit Noordwijkerhout uit twee eikenbomen op het grote eiland de eikenprocessierups verwijderd. Daarna is er nog een rondje gemaakt om andere eikenbomen in het park te controleren maar die hadden gelukkig geen sporen van de rups.

Hij was verbijsterd hoeveel eikenbomen er in het park staan. Het zijn er ruim tweehonderd, dus we lopen een potentieel risico nog eens bezoek van deze rups te krijgen. Dat danken we aan de heer Zocher, de bekende landschapsarchitect, die het park tweehonderd jaar geleden heeft aangelegd en een groot liefhebber van eikenbomen was. In die tijd hadden we echter nog geen last van de eikenprocessierups.

Waarschuwing

De eikenprocessierups kan in het voorjaar en in de zomer in eikenbomen zitten. De rups heeft brandharen die jeuk, bultjes en oogklachten kunnen veroorzaken, bij mensen en (huis)dieren. Blijf uit de buurt van eikenbomen met rupsen of rupsennesten. Bij klachten: Spoel de huid en ogen goed met lauw water. Verwijder brandharen van de huid met plakband. Beslist niet wrijven of krabben! De klachten gaan binnen twee weken vanzelf over. Bel de huisarts als je oogklachten hebt die niet beter worden na het spoelen.

Reacties