SOS zet De Aschpotter eenmalig online

Foto: SOS

Vanwege de viering van 75 Jaar Bevrijding heeft Stichting Oud Sassenheim (SOS) haar blad De Aschpotter op de website geplaatst. Een groot gedeelte van het blad is besteed aan de Tweede Wereldoorlog. De SOS vindt dat met name de artikelen en foto’s over Sassenheim in die oorlog een breder publiek verdienen dan alleen de eigen donateurs.

Veelal zijn het vergeten oorlogsverhalen en nooit eerder vertoonde foto’s. Hoe verging het Sassenheim in de oorlog, wat deed de afdeling Sassenheim van de Binnenlandse Strijdkrachten en wat speelde er zich kort na de oorlog af in Sassenheim? Waarom een hulpactie vanuit Sassenheim naar twee Brabantse dorpen?

Vijf oorlogsverhalen

In de nieuwe Aschpotter wordt in vijf indrukwekkende verhalen hier dieper op ingegaan. Het eerste is door Aad van der Geest geschreven en gaat over Noordwijkse evacués in Sassenheim. Het tweede verhaal, van de hand van Irma Ooijevaar, gaat over Engelandvaarder Anton Berbée. Zijn oorlogsverhaal is ook digitaal bewerkt en staat op de website van de SOS. Het derde verhaal is opgetekend door Grace Meyer (Geesje Boter) n.a.v. haar herinneringen aan de oorlog en de Oorlogswinter.

Een vierde verhaal, dat weinigen zich herinneren, gaat over de Sassenheimse hulpactie bij de wederopbouw van Berlicum en Middelrode in augustus 1945. Schrijver Aad van der Geest ontdekte zelfs nog een gedenksteen aan deze actie in het voormalig gemeentehuis aan de Wilhelminalaan. Gijs Overvliet bericht in het vijfde verhaal uitvoerig over de samenstelling en organisatie van de afdeling Sassenheim van de Binnenlandse Strijdkrachten van oktober ‘44 tot november ’45 en over wat er zich in Sassenheim afspeelde na de bevrijding.

Een foto-impressie van Bep Hoegee over de bevrijdingsoptocht op 31 augustus 1945 en een fotocollage van de hand van Aad Scholten over Sassenheimse straten die vernoemd zijn naar de oorlog sluiten het WO2-gedeelte van De Aschpotter af.

In de nieuwe Aschpotter staat voorts nog een artikel van Hanny Koster-Hekker over haar jeugdherinneringen aan de Teylingerlaan en schrijft Marianne de Jong-Verdegaal een mooi verhaal over Van Biezen Mandwerk BV en wat daaraan voorafging. Aad Lelijveld schrijft in de rubriek Portret uitgelicht over de Sassenheimse verzetsman Adriaan Carel Los, die het leven liet in Duitsland en nimmer is teruggevonden. Ook van zijn hand is een artikel over het glas-in-loodraam van Textielfabriek Hygia, dat de SOS onlangs ontving. In Kunstwerken langs de openbare weg schrijft Aad Scholten tot slot weer over een groot aantal publieke Sassenheimse kunstwerken.

De Aschpotter telt deze keer 64 pagina’s en is eenmalig te vinden op de homepage van de SOS-website www.stichtingoudsassenheim.nl. Donateurs (€ 15,- p.j.) ontvangen De Aschpotters gratis. Nieuwe donateurs begroet de SOS van harte. De opgave kan via de site gedaan worden.

Cookieinstellingen