SOS gaat bijzonder aandenken WO II tonen

Foto: SOS

Aan de oproep van Stichting Oud Sassenheim (SOS) om aandenken aan de Tweede Wereldoorlog beschikbaar te stellen voor haar tentoonstelling is veel gehoor gegeven.

Niet alleen tijdens de maandelijkse Inloop werd materiaal aangereikt, maar ook telefonisch werd de SOS een aantal keren benaderd. Bijzonder was het telefoontje van Henny Kortekaas (88) uit de Zuiderstraat. Op het einde van de oorlog woonde ze als 13 jarig meisje in Amsterdam. Zij vertelde dat ze een decoratie had die haar moeder van de weinige wol die nog in huis was had gebreid van de Nederlandse driekleur.

In de oorlogsjaren was het tonen van de Nederlandse vlag streng verboden, maar op 7 mei 1945 deed ze hem op toen ze met haar moeder en zusje naar het bevrijdingsfeest wilde gaan op de Dam. Op de Dam werd echter plotseling geschoten. Feestvierders verscholen zich achter prullenbakken, kiosken en lantarenpalen. Het schieten hield 2 uur aan. Er vielen vermoedelijk 19 tot 22 doden. Henny heeft de Dam niet bereikt. Ze werd met haar moeder en zusje tegengehouden.

De gebeurtenis grijpt haar nog steeds aan. Met moeite en alleen met tussenpauzen kan ze er over praten. De decoratie is meeverhuisd van Amsterdam naar Warmond en Sassenheim. Al die tijd heeft ze de decoratie bewaard als herinnering aan die gruwelijke gebeurtenis. De SOS heeft enkele verhalen van haar opgenomen. Ze vond het belangrijk deze herinneringen door te geven. De decoratie blijft ze koesteren en zal in een vitrine te zien zijn tijdens de SOS expositie over WO II.

De SOS heeft donderdagmorgen 5 maart weer een inloop. Frans van der Wiel zal een presentatie geven over een deel van de Kerklaan. De presentatie begint om 10.30 uur. Locatie: De Coy, Kagerdreef 72.

Reacties