SOS opzoek naar materiaal uit de oorlog

Foto: SOS

De volgende tentoonstelling die de SOS wil inrichten gaat over de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding. De SOS is naarstig opzoek naar materiaal uit de oorlog om die tijdelijk tentoon te stellen.

Foto’s, kleding, oorlogs- en onderduikmateriaal, documenten, insignes, voedselbonnen en oproepen of bevelen van de bezetter zijn zeer welkom. Ook wil de SOS graag informatie inzamelen over onderduikers en onderduikadressen in Sassenheim. Als u wat heeft of weet, kunt u bellen naar 22 45 11 of een mailtje sturen naar [email protected]

500ste bezoeker ‘Sassenheim van vóór 1920’

De huidige SOS expositie ‘Sassenheim van vóór 1920’ heeft de 500ste bezoeker kunnen noteren. In het onderkomen De Coy van de Stichting Oud Sassenheim (SOS) werd afgelopen woensdag dit aantal gehaald met het bezoek van een groep leden van een Teylingse Probusclub.

De voorgaande exposities ‘Lagere scholen in Sassenheim’ en die van de Blauwe tram haalden dit aantal bijna. Inrichter en organisator van de expositie Piet Langeveld is bijzonder ingenomen met dit hoge bezoekersaantal.

“De vier nostalgische inrichtingen spreken de mensen aan”, aldus Piet Langeveld, die elke bezoeker onvermoeid uitleg geeft over alles wat er te zien is.

Van een oude slijpplank tot een stander met kienhout die vroeger diende als lichtbron. “Men was vroeger zelfvoorzienend”, legt het SOS bestuurslid uit. Er zijn dan ook allerlei inmaakpotten en wekflessen te zien en zelfs oude porseleinflessen en oude kogelflesjes.

Trots is Piet Langeveld op de ingerichte melksalon. Veel is nog afkomstig uit de salon van zijn grootouders aan de Hoofdstraat. “Ik herinner me nog wel de bloembollenbezoekers en vertegenwoordigers, die even wat wilden bijkomen met een beker melk of glaasje frisdrank. Het was toen natuurlijk een heel andere tijd”.

De tentoonstelling blijft nog tot 1 maart in De Coy aan de Kagerdreef 72 en is op donderdagen te bezichtigen van 14.00 tot 16.00 uur en op afspraak.

Reacties