Asbest vrijgekomen bij grote brand Akervoorderlaan

Foto: pixabay

Afgelopen nacht is er brand uitgebroken in een vrijstaande loods aan de Akervoorderlaan in Lisse. De enorme rookwolken trokken over Sassenheim en waren in de verre omgeving te ruiken. Deze ochtend kregen omwonenden een NLAlert melding dat er bij de brand ook asbest vrij is gekomen.

Asbest

In het dak van de loods bevond zich asbesthoudend materiaal. Op het kaartje staat aangegeven in welk gebied in Lisse en Sassenheim asbest is aangetroffen. Het gaat om de volgende postcodes:

  • 2171LT, LV, LZ, LX, LR, LN, HC, LP, NM, PZ, PH, LS, GW
  • 2161 DH, DS
  • 2215 SC, RZ, RV

Bij het kapot trappen of overheen rijden kan het asbest verder worden verspreid. Om dit te voorkomen, zijn door de politie in de wijk verkeersmaatregelen genomen. Zo staan er op de plekken waar inwoners het gebied verlaten tankautospuiten van de brandweer om auto’s schoon te spuiten.

Wat doet de gemeente?

Hoewel het risico zeer klein is, willen zij voorkomen dat er toch asbestvezels in je huis terechtkomen en dat je aan asbest wordt blootgesteld. Het asbest wordt zo snel mogelijk door een gespecialiseerd bedrijf opgeruimd, allereerst op de openbare wegen. Daarna worden de overige ruimten schoongemaakt. Dit kan enkele dagen duren. Omdat de werknemers van het gespecialiseerde bedrijf bijna dagelijks met asbest omgaan en direct met het asbest in contact komen, dragen zij beschermende kleding. Voor jou is het risico zo klein dat je geen beschermende kleding nodig hebt. Je dient contact met asbest dan wel te vermijden.

Raap asbest niet op en loop er niet doorheen. Laat schoenen het liefst buiten. Zo houd je asbest buiten de deur. Ga niet zelf schoonmaken. Ligt er asbest bij je voor- of achterdeur? Spoel dit dan eventueel weg met een emmer water. Kijk voor meer informatie op de liveblog: http://www.hollandsmiddenveilig.nl/

Andere materialen

Ook het isolatiemateriaal van het dak is door de wind verspreid over Teylingen. Dit kan verder geen kwaad.

Update

De brand is inmiddels, woensdagmiddag, onder controle. In de woonwijk in Sassenheim blijkt geen asbest te zijn aangetroffen.

Reacties