Zware 35ste editie van de Turfrace

Foto: Stichting Zeilvaart Warmond

Afgelopen weekend werd voor de 35ste keer de Turfrace gevaren. Vrijdagochtend vertrokken in alle vroegte negen historische bedrijfsvaartuigen voor deze zware tocht naar Vinkeveen en terug. Doel: het vakmanschap van de vroegere turfschippers in ere houden en daarnaast een niet geringe sportieve prestatie neerzetten.

Vrijdag was de wind de schippers goed gezind en met een windkracht vijf en af en toe een zonnetje waren de schippers in recordtijd in Vinkeveen. Na het laden van de symbolische zak turf vingen de schepen op zaterdag de terugweg aan. De wind waaide met nog steeds met 5 Beaufort uit dezelfde hoek. En dat betekende bomen en jagen door de smalle watertjes van Vinkeveen, Wilnis, Mijdrecht, De Hoef en Vrouwenakker. Niet iedereen kon de tocht helemaal op mankracht afmaken en een paar schepen moesten op de motor verder om op tijd de Tolhuissluis te bereiken. En de Warmondse kagenaar Hylke Tromp moest zijn op vrijdag opgebouwde voorsprong weer prijsgeven.

Zondag bracht dezelfde wind, maar aangevuld met een behoorlijke plens regen. Toch gingen de schepen ook die dag weer van start voor het laatste traject van de Tolhuissluizen bij Nieuwveen terug naar Warmond. De Ringvaart was net bezeild en de schepen scheurden met 6 knopen (zo’n 11 km/u) door het water. Door een valse windvlaag raakte de Tijdgeest de brug bij Leimuiden en brak daarbij een stag. De Antonius raakte in de Boerenbuurt verstrikt in een kastanjeboom. En zo kon de Hylke Tromp, door scherp sturen en goed vakmanschap de verloren minuten weer goedmaken en de overwinning voor zich opeisen.

De bemanning, bestaande uit Marcel Juffermans, Alex Knijnenburg, Tom Bakker en zus Romy Bakker, Bart van Konijnenburg en schipper Marc Streng, zal de komende dagen nog wel wat spierpijn hebben, maar wat waren ze blij met de overwinning!

Reacties