Organisaties blij met weesfietsen

Foto: Lisa de Blok

Vandaag werden de weesfietsen, die achtergelaten zijn op het station en blijkbaar geen eigenaar meer hebben, verloot onder de organisaties die zich hiervoor hadden opgegeven.

Weesfietsenactie Sassenheim

Op 16 maart is gestart met de weesfietsenactie in Sassenheim. Alle fietsen kregen een groen label, zodat de boa’s konden zien welke fietsen langer dan 28 dagen op dezelfde plaats stonden. Na deze periode kregen alle overgebleven fietsen met een groen label een rood label. Hierop stond een termijn waarbinnen de fietsen moesten worden verwijderd. Uiteindelijk zijn op 1 mei 77 fietsen verwijderd en 13 weken opgeslagen. De eigenaren hebben zich sindsdien niet gemeld en dus worden de fietsen beschikbaar gesteld aan niet-commerciële organisaties binnen Teylingen.

Burgemeester Carla Breuer was aanwezig bij de uitreiking van de fietsen bij de voormalige milieustraat aan de Menneweg. Ze benadrukte nog eens dat het een goede zaak is dat deze fietsen niet meer zoals vroeger door de shredder gaan, maar dat ze een tweede leven krijgen bij de organisaties die hier nog iets mee kunnen.

De verloting werd verzorgd door de BOA’s Awah en Saïd. Zo werd de volgorde bepaald van wie de eerste vijf fietsen mocht uitkiezen en wie daarna. Vooraf is een selectie gemaakt van fietsen die in redelijk goede staat zijn. Deze zijn geteld en worden verdeeld over het aantal deelnemende organisaties. Hierdoor heeft iedereen de kans om een fiets in redelijke staat te krijgen. Repair Café Teylingen werd als eerste lootje getrokken en mochten als eerste vijf fietsen uitkiezen.

Er deden dit jaar vier organisaties mee:

  • Vluchtelingenwerk Teylingen
  • Repair Café Teylingen
  • Crisisopvang kinderen ‘s Heeren Loo
  • Stichting Syrische Vrouwen Nederland (SVNL)

Repair Café Teylingen zou natuurlijk geen Repair Café zijn als er niet al ter plaatse wat reparaties verricht werden. Ton Wijsman, de fietsenmaker van het Repair Café zorgde ervoor dat een aantal dames direct werd geholpen met een nieuwe band of en een nieuw zadel en zo de uitgezochte fiets gelijk in gebruik konden nemen en ermee weg konden fietsen.

Duurzaamheid

De gemeente heeft besloten om de fietsen beschikbaar te stellen aan niet-commerciële organisaties om hergebruik van de fietsen mogelijk te maken. Ook kunnen de organisaties bruikbare onderdelen van de fietsen gebruiken en de overige onderdelen van de fiets inleveren bij oud-ijzer organisaties om zo nog geld te genereren voor hun vereniging of het goede doel.

Reacties

Cookieinstellingen