Beter afval scheiden wordt beloond!

Foto: pixabay

Hoe minder vaak inwoners de bak aan de kant van de weg zetten, hoe hoger de korting op de afvalstoffenheffing. Inwoners die goed scheiden worden beloond. Bovendien krijgt iedereen een kleine restafvalcontainer (140l).

De gemeenteraad koos donderdag 11 juli voor dit systeem, om zo de landelijke VANG (Van Afval Naar Grondstof) doelstellingen te halen. De komende maanden wordt dit systeem verder uitgewerkt om er in 2020 mee van start te gaan.

Restafval

Tot 2023 wordt de restafvalcontainer eens per twee weken geleegd. Vanaf 2023 eens per drie weken. Elke rolcontainer heeft straks een kantelslot. Met dit slot sluiten inwoners de rolcontainer af, zodat deze gesloten aan de weg staat. Bij het omkiepen in de vuilniswagen opent de klep zich. In 2023 volgt een uitgebreide evaluatie. Wanneer Teylingen de landelijke doelstelling van 30kg restafval per inwoner per jaar in 2025 niet haalt, stelt de gemeente het beleid bij.

Andere soorten afval

Inwoners kiezen zelf of zij een extra bak voor PMD willen. Zij kunnen het PMD ook in zakken blijven aanbieden. Tenzij uit verdere uitwerking blijkt dat op twee manieren inzamelen duurder is. Er is een handhaving van de huidige wijze van inzamelen van oud papier en karton (OPK). Een goede scheiding van GFTe is heel belangrijk. Daardoor blijven de andere afvalstromen schoner, waardoor die beter hergebruikt kunnen worden. De manier van inzamelen blijft hetzelfde. In de zomermaanden wordt de groene rolcontainer echter wekelijks geleegd.

Plan uitwerken

De gemeente Teylingen maakt de komende maanden een plan om dit systeem in te voeren. Voor de hoogbouw wordt nagedacht over een systeem waarbij inwoners, net als bij de laagbouw, gemakkelijk restafval kunnen aanbieden, met eenzelfde financiële prikkel. Daarbij kijkt de gemeente ook naar maatwerkregelingen voor luiers en medisch afval, organisaties met een maatschappelijk karakter, de inzet van afvalcoaches en wil graag kijken met het bedrijfsleven over een gezamenlijke inzet richting een circulaire economie.

Huidig systeem

Inwoners kunnen op dit moment kiezen uit een grote restafvalcontainer (240l) of een kleinere (140l). Straks krijgt elk huishouden een kleine bak, om zo goed scheiden te stimuleren en zo min mogelijk restafval over te houden. Elke gemeente in Nederland heeft de opdracht gekregen om in 2020 75% van het restafval te scheiden en minder dan 100 kilo restafval per inwoner per jaar over te houden. In 2025 is deze doelstelling minder dan 30 kilo. Teylingen zit nu op 57% en gemiddeld 159 kilo restafval per inwoner, per jaar.

Cookieinstellingen