PLUS van Dijk ontvangt Banana Award voor 100% fairtrade bananen

Foto: Lisa de Blok

Bananen zijn het meest gegeten fruit in Nederland en het meest verkochte losse product in de supermarkt. We eten jaarlijks ruim 720 miljoen bananen, zo’n 42 bananen per persoon. Bananen zijn gezond en lekker, maar ze groeien voornamelijk in landen waar nog altijd veel armoede heerst.

De organisatie Fairtrade Gemeenten vindt het dan ook belangrijk dat supermarkten 100% fairtrade bananen inkopen. Zo hoeft de consument niet meer te zoeken of te kiezen en eet dus alleen nog maar eerlijke bananen! PLUS van Dijk verkoopt relatief veel fairtrade producten en hun huismerk koffie is ook gewoon fairtrade.

Banana Award

Bij supermarkt Plus van Dijk in Voorhout hoeft de consument gelukkig nu al lang niet meer te zoeken naar fairtrade bananen. Zij kopen al hun bananen volgens eerlijke handelsvoorwaarden in, herkenbaar aan het fairtrade keurmerk. Vanuit de overkoepelende organisatie van de PLUS formule worden bananenboeren bezocht en ondersteund in de eerlijke handel. Miranda van Leeuwen en Wendela Seyger van Ladies’ Circle Voorhout, ambassadeur van Teylingen Fairtrade Gemeente, zetten supermarkt Plus van Dijk dan ook graag in het zonnetje met een Banana Award.

Op maandag 6 mei ontving Joop van Dijk, eigenaar van deze supermarkt, de speciale Banana Award. De award is een beloning voor omdat ze een eerlijke prijs betalen voor hun bananen, die organisaties van bananenboeren in staat stellen te investeren in betere leef- en werkomstandigheden. Fairtrade Teylingen hoopt dat de Award ervoor zorgt dat ook de andere supermarkten in Teylingen de overstap maken naar 100% fairtrade bananen.

Fairtrade bananen

In 2018 zijn er in Nederland 32 miljoen kilo fairtrade bananen verkocht, dat is ongeveer 1,7 miljoen dollar premie. Per doos bananen wordt één dollar extra betaald aan boerenorganisaties en plantages. De boeren beslissen democratisch waar zij deze premie aan besteden. Bijvoorbeeld aan investering in het bedrijf, het opknappen van hun huis, medische zorg of onderwijs.

Fairtrade Week

Van 4 tot en met 12 mei is het Fairtrade Week en worden er over de hele wereld tal van activiteiten georganiseerd rondom het thema eerlijke handel, zo ook in onze gemeente. Tijdens de Fairtrade Week belonen Fairtrade Gemeenten lokale supermarkten die kiezen voor eerlijk, duurzaam en verantwoord geproduceerde bananen. Landelijk verkopen alle supermarkten van Boon’s markt, Coop, Deen, Jan Linders, Marqt, Spar en uiteraard Plus nu al alleen nog maar 100% fairtrade bananen.

Fotowedstrijd

van 4 tot en met 12 mei kun je winnen dooor foto’s te maken die te maken hebben met fairtrade bananen. Stuur een foto van jouw baksel of creatie (voor of na bewerking) en wie weet maak jij kans op één van de leuke prijzen. Post je foto op social media met de #gaanmetdiebanaan en #fairtradegemeente of mail jouw foto naar [email protected]. Kijk voor meer info op deze site.

Reacties