Vierde cursus Politiek Actief succesvol afgerond

De afgelopen vijf weken hebben 25 inwoners van Teylingen deelgenomen aan de vierde cursus Politiek Actief die de gemeente Teylingen in samenwerking met ProDemos organiseerde.

Afgelopen donderdagavond 25 april was de afsluiting en kregen zij hun certificaat uitgereikt. In september start weer een nieuwe cursus. De laatste bijeenkomst was voor de vergadering van de gemeenteraad. De cursisten werd gevraagd een pitch te geven over wat ze hebben opgestoken van de cursus en wat ze ermee gaan doen. De cursisten waren in hun pitches enthousiast over de cursus Politiek Actief. Vooral de avond over speeddaten en debatteren is velen bijgebleven.

Voor meerdere cursisten bleek de cursus een trigger om de eerste stap te zetten richting de politiek, terwijl ze voor die tijd niet goed wisten hoe ze dit moesten aanpakken. De pitches waren uiteenlopend. Zo beschreef een cursist in dichtvorm hoe hij de cursus heeft ervaren, de ander gaf een statement over woongroepen en diverse cursisten gaven aan dat zij hun petje afnemen voor raadsleden qua tijd en energie die ze in hun raadswerk stoppen. Al met al was iedereen erg te spreken over de cursus en over de gemeente.

Nieuwe cursus

In september en oktober 2019 organiseert de gemeente Teylingen opnieuw de cursus Politiek Actief. In de cursus, onder leiding van een cursusleider van ProDemos, kunnen inwoners hun kennis over de politiek in het algemeen vergroten. Ook krijgen zij uitleg over de gemeentelijke politiek en worden vaardigheden als debatteren getraind. De cursusleider wordt ondersteund door mensen die al actief zijn in het Teylingse bestuur, zoals de burgemeester, raadsleden en de griffier.

Raadsadviseur Lisanne Korteling: “Het is voor de samenleving erg belangrijk dat mensen politiek actief zijn. Niet alleen als raadslid, maar ook op andere (bestuurlijke) plekken kunnen inwoners hun politieke interesse en invloed uitoefenen. Met deze cursus proberen we mensen hiervoor te interesseren.”

Wegwijs maken

Burgemeester Carla Breuer: “Deze cursus is een unieke kans voor wie zich wegwijs wil laten maken in het hoe en wat van een politiek actieve functie in Teylingen. Niet alleen als potentieel raadslid, maar ook als lid van een adviesgroep die invloed uitoefent op het beleid in Teylingen.”

Deelnemers van de cursus moeten minimaal vier avonden bijwonen. Er kunnen 25 personen deelnemen aan de cursus. Aanmelden kan tot 1 augustus 2019 bij de griffie van de gemeente Teylingen via de telefoon of e-mail. Na aanmelding neemt een medewerker van de griffie contact op om kort te spreken over de motivatie. Voor vragen of meer informatie kun je terecht op deze website en kan contact opgenomen worden met de griffie via 14 0252 of [email protected].

Griffier Robert van Dijk: “De cursus is bedoeld voor inwoners die willen weten hoe zij meer invloed kunnen uitoefenen op de lokale besluitvorming en om inwoners enthousiast te maken voor de lokale politiek. Voor hen is de cursus zeer geschikt.”

Cookieinstellingen