Krakers moeten kruithuisjes verlaten

Taco (links) en Ruud (rechts) vinden het jammer dat ze na al die tijd weg moeten.
Foto: Lisa de Blok

Al dertien jaar lang zijn de kruithuisjes aan de Rijnsburgerweg in Voorhout gekraakt. Terwijl ik een rondleiding krijg over het terrein, vertellen Taco en Ruud over hoe ze hier destijds terecht zijn gekomen.

Oorspronkelijk werd het gekraakt door een groep jongeren, die hier een feest gingen geven. Dat was in het pinksterweekend van 2002. Na afloop droegen ze het beheer over aan ons, omdat wij op dat moment ruimte nodig hadden.”

Rechtszaak

Toen hadden ze nog geen idee dat ze hier zo lang zouden kunnen blijven. Inmiddels hebben ze aardig wortel geschoten op het voormalige defensieterrein en het nieuws dat ze binnenkort weg moeten, valt dan ook zwaar. De eigenaar is onlangs een rechtszaak begonnen om de krakers eruit te krijgen. Vanwege een aanvulling op het bestemmingsplan kan hij binnenkort beginnen met opknappen, om er onder andere een museumdepot te vestigen.

Afspraken

Ze hebben met de eigenaar, de heer Van Ruiten namens de Vereniging Historisch Erfgoed Leiden, al een aantal afspraken gemaakt. Zo is onlangs een van de loodsen al leeg aan hem opgeleverd en doen ze hun best om voor 1 juni de rest van de panden leeg te maken. Op 29 april zal de rechter officieel een uitspraak doen in deze zaak. Het liefst zouden ze het beheer van een van de loodsen willen behouden of zelfs huren, maar diverse pogingen van toenadering hierover liepen tot dusver op niks uit.

Bestemming

Na het vertrek van defensie heeft het perceel de bestemming ‘agrarisch – veeteelt’ gekregen, wat het voor de eigenaar onmogelijk maakte om er iets te ondernemen. Er ontstond een jarenlange strijd met de gemeente, waardoor het gekraakte terrein lange tijd ongemoeid bleef. Met de vaststelling van een aanvulling op de bestemming in het plan ‘Buitengebied Teylingen’ zal daar binnenkort een einde aan komen. Aan de overkant van de weg is nog een terrein met zes voormalige kruithuisjes van dezelfde eigenaar. Twee daarvan horen bij Teylingen en vallen ook binnen dit bestemmingsplan, de andere vier loodsen liggen in de gemeente Katwijk.

Beestenboel geitjes

Doordat Taco en Ruud een paar jaar geleden een boer in nood hielpen met onderdak voor zijn dieren, voldeden zij aan de bestemming en kon zowel de gemeente als de eigenaar weinig tegen ze beginnen. Het lijkt er dan ook meer op een kinderboerderij dan op een doorsnee kraakpand. Biggetjes, lammetjes en geitjes komen nieuwsgierig op ons af, als Taco mij de stal laat zien. De meeste dieren hebben op dit moment kleintjes, maar ondanks dat zijn ze erg tam. Verderop zitten nog konijnen en paarden en her en der lopen wat kippen te scharrelen.

perkjeIn het midden van het terrein staat een oude bunker uit de Tweede Wereldoorlog. Daar omheen heeft Ruud een perkje gemaakt met een vijvertje. Lekker schoffelen is een van zijn grote hobby´s. Er staan een hoop antieke en vreemde voertuigen gestald en een van de loodsen is door de jaren heen helemaal vol komen te staan als opslag.

bunker
Veel spullenbiggetjes

Op dit moment staan er nog veel spullen en proberen ze iedereen die er nog iets heeft staan op te sporen, zodat ze die tijdig komen ophalen. Een andere loods is nog ingericht als werkplaats, waar van alles gedaan en gemaakt wordt. Waar Taco en Ruud precies heen gaan met al hun gereedschappen en materialen, weten ze nog niet precies. De boer heeft al aangegeven dat de beesten op dit moment aan het lammeren zijn en dat het voor hem daarom lastig is om op 1 juni met zijn dieren weg te zijn.

 

Reacties

Cookieinstellingen