Uitkomst archeologisch onderzoek Villa Rusthoff

Foto: Lisa de Blok

Afgelopen week is er in Sassenheim op de plek waar Villa Rusthoff stond archeologisch onderzoek gedaan. Op deze plek was vroeger de Buitenplaats van de familie Charbon gelegen.

Deze buitenplaats bestond al in 1750 en Stichting Oud Sassenheim achtte het dan ook niet onmogelijk dat er aardewerk, stenen bijlen of bronzen voorwerpen gevonden zouden worden. Ook naar de overblijfselen van een eventuele kelder of fundering van voorgaande bebouwing werd gezocht.

Niks gevonden

Bij het onderzoek werden proefsleuven gegraven van twee tot vier meter diep om te zien of er daadwerkelijk nog vondsten in de grond zitten die van waarde kunnen zijn voor de historie van Sassenheim. Bij dit onderzoek is uiteindelijk niets van waarde gevonden, op een paar scherven na.

Aad van der Geest van Stichting Oud Sassenheim is bij het onderzoek aanwezig geweest. Het verbaasde hem enigszins dat er zo weinig te vinden was. Hij vermoedt dat destijds, voor de bouw van Vila Rusthoff rond 1930, de mensen stenen van de voormalige buitenplaats gebruikt hebben voor andere doeleinde. Het was in die tijd tenslotte crisis.

Inmiddels zijn de proefsleuven op de bouwplaats weer dichtgemaakt en na de uitkomst van dit onderzoek kunnen de geplande bouwplannen op deze locatie doorgaan.

 

Cookieinstellingen