’t Onderdak in onzekerheid

Foto: Lisa de Blok

Vorige week maakte de gemeente de nieuwe tarievennota voor maatschappelijke accommodaties in Teylingen bekend. Het plan om alle accommodaties systematisch allemaal gelijk te trekken wat betreft de huurprijs, blijkt voor sommige verenigingen die een ruimte huren in ’t Onderdak onbetaalbaar. Zij moeten hierdoor opeens zoveel meer gaan betalen, dat ze hun toekomst niet meer zeker zijn.

Bijeenkomst

Volgens wethouder Van Velzen is het niet de bedoeling dat culturele of maatschappelijke instellingen over de kop gaan dankzij de nieuwe tarievennota. Hij kwam dinsdagavond persoonlijk tekst en uitleg geven in een volle zaal met verontwaardigde huurders en andere geschrokken sympathisanten. Albert Vink vroeg hem als woordvoerder namens ’t Onderdak om deze plannen van tafel te vegen en de eerder gemaakte afspraken na te komen. Hij bedoelt hiermee de afspraken die hij twee jaar geleden maakte met de vorige wethouder, over dat er enkel een lichte stijging in de huurprijs in het vooruitzicht zou liggen.

Verhoging

Verhoging van de huur die de beheerstichting van ’t Onderdak (SEBO) aan de gemeente zou moeten gaan betalen, stijgt van €8.300 naar €39.635. Het bedrag voor de huur van van een ruimte in ’t Onderdak, stijgt per vierkante meter met 135%. Adest Musica heeft een eigen, relatief grote en geluidsdichte oefenruimte in het gebouw en komt door dit nieuwe rekensysteem uit op een verhoging van de huur van €9.855 naar €22.203. Dat is meer dan 12.000 euro per jaar, dat door deze drum- en showband opgehoest zal moeten worden. Van het theater in ’t Onderdak wordt verwacht dat het een kleine €9000 extra kan gaan bijbetalen. De aangedragen oplossing voor deelverhuur om uit de kosten te komen, is niet in alle gevallen mogelijk.

‘Back to Basics’

Sinds 2011 is onder het motto ‘Back to Basics’ voor veel verenigingen en stichtingen de subsidiekraan geleidelijk aan dichtgeschroefd. Sinds 2014 wordt er van hen verwacht op eigen benen te staan en zelfredzaam te zijn in hun aanbod, beheer en exploitatie. Enerzijds heeft de gemeente de ambitie om sport en cultuur toegankelijk te maken (en te houden) voor alle inwoners en daarbij actieve participatie te stimuleren, anderzijds draait ze hen, die zich hebben verenigd en zich vrijwillig hiervoor inzetten, de nek om. Volgens Van Velzen zal het zo ver niet komen en hij beloofde dan ook dat zij er samen uit zullen komen.

Oordeel

Tijdens de commissievergadering van 13 april staat de tarievennota op de agenda. De Wethouder liet aan het einde van de bijeenkomst afgelopen dinsdag weten dat hij de zorgen van deze verenigingen, die de verhoging niet kunnen betalen, zal gaan bespreken in het College.

 

Cookieinstellingen