Open dag Lakenvelder Boerderij Boterhuispolder

Foto: Lakenvelder Boerderij Boterhuispolder

Op 8 september vindt de jaarlijkse Open Dag plaats bij Lakenvelder Boerderij Boterhuispolder. De boerderij aan de Zijldijk is open van 11 uur tot 17 uur. Er is voor jong en oud van alles te zien en te beleven.

U kunt de mooie Lakenvelder koeien van dichtbij bewonderen, kalfjes knuffelen, een wandeling maken over het nieuwe pad door de Boterhuispolder of een ritje maken met de ponykar, terwijl op de mini-boerenmarkt bijzondere streekproducten worden aangeboden.

Lakenvelder Boerderij Boterhuispolder werd in 2014 opgericht. Sindsdien heeft het boerenbedrijf, dat gerund wordt door vader en zoon De Willigen, zich gestaag ontwikkeld. Alle activiteiten vinden plaats rond de kudde van circa vijftig Lakenvelders. Het Lakenvelder rund is een zeldzaam, oud-Hollands koeienras, dat opvalt door de witte band rond de romp. Ze werden vroeger voornamelijk gehouden als sierrund bij kastelen, landhuizen en parken.

Op de boerderij in de Boterhuispolder worden de Lakenvelders op duurzame en extensieve wijze gehouden. Het ruwvoer komt van eigen land, kalfjes blijven bij de moeder en in de zomer staat de hele kudde in de wei. Ook de mest die de dieren produceren wordt weer op het eigen land gebruikt. In samenwerking met de Gemeente Teylingen, die eigenaar is van de omliggende gronden, is het afgelopen jaar een plan opgesteld voor agrarisch natuurbeheer met als doel om de weidevogelstand, flora en fauna in het gebied verder te verbeteren. Om de natuur ook voor mensen beleefbaar te maken, worden momenteel een fietspad en een laarzenpad gerealiseerd in de Boterhuispolder. Tijdens de Open Dag kunt u deze nieuwe routes gaan volgen.

De Lakenvelder is van oorsprong een dubbeldoelkoe. Dat betekent dat ze niet alleen gemolken kunnen worden, maar dat ze ook als vleeskoe worden gebruikt. Het vlees van de Lakenvelder is van uitstekende kwaliteit. Op Lakenvelder Boerderij Boterhuispolder worden de koeien niet gemolken. Wel wordt het vlees verkocht aan particulieren en plaatselijke horeca. De winkel is elke zaterdagmiddag van 13 tot 17 uur geopend. De boerderij is gelegen aan de Zijldijk 8 te Warmond.

Meer weten over de boerderij en de Lakenvelder? Kijk dan op www.boterhuispolder.nl

Lees ook: Historische runderrassen veilig in Teylingen als ‘levend erfgoed’

'

Reacties

article
12308
Open dag Lakenvelder Boerderij Boterhuispolder
Op 8 september vindt de jaarlijkse Open Dag plaats bij Lakenvelder Boerderij Boterhuispolder. De boerderij
https://teylingen.nieuws.nl/nieuws/12308/open-dag-lakenvelder-boerderij-boterhuispolder/
2018-09-07T11:28:36+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/327/2018/09/05155415/lakenvelders-e1536155685741.jpg
Cultuur, Nieuws