Open Monumentendag in Sassenheim

Foto: SOS

Het is weer zo ver, de jaarlijkse Open Monumentendag staat voor de deur. Het nationale thema dit jaar luidt: In Europa. Stichting Oud Sassenheim heeft een programma samengesteld dat vanwege het thema zich grotendeels afspeelt rondom de Ruïne van Teylingen.

De Bollenexport en de ruïne worden in Europese perspectief geplaatst. Maar ook andere bekende Open Monumentendag locaties zijn opengesteld, zoals de St. Pancratiuskerk met een tentoonstelling van borduurwerken van Europese steden. Hieronder in het kort alvast het programma voor zaterdag 8 september:

Programma Open Monumentendag 2018, Sassenheim

  • De Ruïne van Teylingen, Teylingerlaan 15a. 10.30 – 16.30 uur
    • Bezichtiging Ruïne van Teylingen en Middeleeuwse kinderspelen (doorlopend)
  • De Bollenburcht (tegenover toegangsingang Ruïneterrein). 10.30 – 16.30 uur
    • Fototentoonstelling Oude bollenschuren en filmpjes van vroeger over de bollenteelt (doorlopend)
    • Bollenburcht 11.00 uur en 13.30 uur.
      Presentatie “De geschiedenis van de Ruïne van Teylingen en Europa”, door Hans Brandhorst. Presentatie start met dronevideo-opnamen boven de ruïne.
    • Bollenburcht 12.00 uur en 15.00 uur.
      Presentatie “De geschiedenis van de bollenexport vanaf de jaren 30”, door Aad Batenburg (bollenexporteur).

Overige bezienswaardigheden (10.30 – 16.30 uur )

  • Sikkens Experience Center, Wilhelminalaan 1
    • Te bezichtigen: de Historie van Sikkens vanaf 1792 en de Trouwzaal met oude foto’s.
  • Sint Pancratiuskerk, Hoofdstraat 186.
    Te bezichtigen: Kerkbezittingen en tentoonstelling Borduurwerken met afbeeldingen van Europese steden van ontwerpster van borduurparketten Thea Gouverneur uit
    Sassenheim.
  • Park Rusthoff
    • Dit in Engelse landschapsstijl aangelegde wandelpark werd omstreeks 1800 aangelegd. Het behoorde tot de buitenplaats Rusthoff, die door de heer Jean Adam Charbon in 1791 werd gekocht. Te bezichtigen: Kinderboerderij, Heemtuin, Schooltuin en Paviljoen.
  • De Coy, Kagerdreef 72, (onderkomen Stichting Oud Sassenheim)
    • Te bezichtigen : Nieuwe expositie: ‘Openbaar Vervoer 1870 – 1970’
  • Dorpskerk, Hoofdstraat 217.
    • Te bezichtigen: Kerkgebouw en Torenmuseum.

Het wapen van Teylingen en Europa

De gemeente Teylingen bestaat sinds 2006. De gemeente voert vaak haar logo als beeldmerk, maar de gemeente Teylingen heeft ook een wapen. Dat wapen vindt zijn oorsprong in de vroege middeleeuwen en heeft duidelijk een Europese achtergrond. Het kwam indirect vanuit Schotland naar Nederland. Malcolm IV was koning van Schotland van 1153 tot 1165. Onze eigen graaf Floris III trouwde in 1162 met de oudste zus van Malcolm en bij deze gelegenheid zou Floris het wapen van de Schotse koningen ontvangen hebben.

Helemaal zeker is dit niet. Na de dood van Malcolm werd hij door zijn jongere broer William opgevolgd. Deze William voerde een rode leeuw, met blauwe tong en genageld op een gouden veld als wapen en werd derhalve ‘William the Lion’ genoemd. William the Lion en Floris III waren dus zwagers en het lijkt aannemelijk dat in die periode het Schotse wapen ook naar Holland is gekomen. De tweede zoon van Floris III was de latere graaf van Holland, Willem I. Van Floris III lijkt het aannemelijk dat hij reeds de rode leeuw in zijn wapenschild voerde. Ook graaf Willem I voerde dit wapen, evenals alle latere graven van Holland.

de Zilveren Barensteel

De heren van Teylingen bewoonden het Slot Teylingen gedurende de 13de eeuw tot 1283 en pretendeerden van de Hollandse graven af te stammen. Hun wapen is het wapen van de Hollandse graven, echter gebroken door een zilveren barensteel. Dit wijst op een directe of indirecte afstamming, dus een jongere zoon of een bastaard van de Hollandse graaf. Zilver is nog altijd een edelmetaal en dit past uitstekend bij de grandeur van de toenmalige heren van Teylingen, die hoog in aanzien stonden bij het Hollandse gravenhuis. Sinds haar oprichting speldt de gemeente Teylingen personen met een grote verdienste voor de gemeente de Zilveren Barensteel op.

 

 

Cookieinstellingen