Een aandeel in groente en fruit uit Zelfoogsttuin Elsgeesterhof

Foto: Lisa de Blok

Bij het volkstuinencomplex aan de 2e Elsgeesterweg in Voorhout heeft Ingrid Verdegaal het initiatief genomen om de gemeenschappelijke Zelfoogsttuin Elsgeesterhof op te zetten. Het idee hiervan is om groente en fruit te verbouwen dichtbij de mensen die het eten en samen de lusten en de lasten te delen van een gezamenlijke oogsttuin.

Het voedsel dat hier op geheel biologische wijze wordt verbouwd, wordt vervolgens verdeeld onder de aandeelhouders. Het concept is simpel, voor een vast bedrag per jaar kun je aandeelhouder worden en mee profiteren van de tuin. Er groeit genoeg groente en fruit om alle aandeelhouders 30 weken per jaar te voorzien van de verse oogst!

De droom van een eigen zelfoogsttuin

De droom van Ingrid van een eigen zelfoogsttuin in Teylingen kwam tot bloei, mede dankzij het enthousiasme van het bestuur van de Volkstuinvereniging Elsgeest in Voorhout. Daar heeft ze de kans gekregen haar project verder uit te rollen. De Zelfoogsttuin begint steeds meer vorm te krijgen en inmiddels hebben de eerste aandeelhouders zich al aangemeld.

Verder groeien

Momenteel heeft ze 700 m2 tuin beschikbaar, genoeg om zo’n 30 deelnemers met een tweepersoonshuishouden te voorzien van voldoende verse groente en vers fruit. Uiteindelijk wil ze de zelfoogsttuin uit laten groeien tot een hectare grond, zodat er genoeg verbouwd en geteeld kan worden om een grote groep mensen te voorzien van het lokaal verbouwde groente en fruit.

Plezier van het tuinieren

Ingrid zou het leuk vinden als mensen ook af en toe zelf eens een uurtje komen helpen, maar ze begrijpt dat dit niet voor iedereen is weggelegd. Toch hoopt ze dat met dit project ook mensen zonder eigen tuin kunnen ervaren dat tuinieren gewoon hartstikke leuk is en dat het goed voor je is.

Meedoen of meer info?

Volgend voorjaar zal de eerste oogst uit de Elsgeesterhof verdeeld gaan worden en meedoen is nog mogelijk. Op 30 augustus wordt er bij het volkstuinencomplex (2e Elsgeesterweg in Voorhout) om 19.00 uur een informatieavond georganiseerd en kun je meer over dit project te weten komen en je eventueel aanmelden om mee te doen. Via de Facebookpagina Elsgeesterhof kun je op de hoogte blijven van de voortgang van dit project. Hierop worden ook de gezamenlijke klusdagen aangekondigd.

Wil je meer informatie of lijkt het je interessant om ook aandeelhouder te worden van de Elsgeesterhof Zelfoogsttuin? Stuur dan een mailtje naar Ingrid: [email protected]

Reacties

Cookieinstellingen