Bezoekersrecord voor Bollenstreek in Bedrijf

Foto: Marca Bultink

De Agrarische Open Dag Bollenstreek in Bedrijf afgelopen zaterdag in Voorhout is een groot succes geworden. Het was permanent druk in de bedrijven met honderden belangstellenden. Het organisatiecomité spreekt zelfs van een bezoekersrecord.

Tijdens Bollenstreek in Bedrijf 2018 waren zeven bedrijven in Voorhout opengesteld voor het publiek. De Jacoba van Beierenweg was feestelijk versierd met vlaggen en bloembakken met gladiolen. Informatieborden vermeldden bij elk bedrijf wat er te zien en te doen was.

Bollenstreek in Bedrijf

Je kon kijken bij het sorteren van bollen, het hollen van hyacinten en kennismaken met de modernste methodes en landbouwtechnieken, maar ook door de koeienstal lopen of met een bekertje koffie of vers getapte melk over het land uitkijken. Bij Unex, Romanova, C.J.M. Vester en H.C. Damen kon het publiek kennismaken met de geheimen van de teelt en verwerking van bloembollen. Melkveehouderij Van Dijk en GMN belichtten andere facetten van de agrarische bedrijvigheid. Ook kookstudio Tulphoeve was geopend.

Trots op de Bollenstreek

De 27ste Bollenstreek in Bedrijf werd ’s ochtends geopend door wethouder Bas Brekelmans. Hij benadrukte dat de greenportsector enorm belangrijk is voor de economie van de Duin- en Bollenstreek.

“Daarom is het goed dat bewoners en bezoekers van de Bollenstreek met eigen ogen kunnen zien wat er gebeurt in al die bedrijven en dat ze net zo trots op deze bedrijven worden als wij.” (Bas Brekelmans)

Volgens voorzitter Piet van der Poel is dat ook precies de bedoeling van deze Open Dag. Door de inwoners van de Bollenstreek nauwer te betrekken bij het werk van de agrarische bedrijven, neemt het begrip voor de agrarische sector toe.

Topdrukte

De bezoekers stroomden de hele dag af en aan; de parkeerterreinen stonden vol met fietsen en het tractortreintje was continu bezet. Het weer werkte zeker mee aan het succes; na de hitte van de laatste weken en de regen van laatste dagen, was het zaterdag zonnig en rond de 20 graden. Een prima dag om er met de fiets op uit te trekken en bedrijven te bezoeken.

Demonstraties

De ondernemers hadden er alles aan gedaan om hun bedrijf zo goed mogelijk voor de dag te laten komen. De gebouwen en terreinen waren keurig opgeruimd en de bedrijven hadden veel moeite gedaan om zich te presenteren. Zij gaven toelichting op het bedrijfsproces door middel van bordjes, rondleidingen en demonstraties met moderne machines. Medewerkers en familieleden leidden groepen bezoekers rond in het bedrijf en beantwoordden alle vragen. Ook de kinderen konden zich prima vermaken: een bakje bollen in elkaar zetten, kijken bij de koeien of spelen op het erf.

Extra activiteiten

Op alle bedrijven werden extra activiteiten georganiseerd die te maken hebben met natuur en landschap van de Bollenstreek. De Agrarische Natuur- en Landschapsvereniging Geestgrond en het Hoogheemraadschap van Rijnland presenteerden hun activiteiten. Er was een imker met bijen en honing. Het CultuurHistorisch Genootschap gaf informatie over herbestemming van bollenschuren en Museum De Zwarte Tulp was aanwezig met oude voorwerpen.

Foto’s van de Open Dag Bollenstreek in Bedrijf zijn te vinden op https://www.facebook.com/bollenstreekinbedrijf

Cookieinstellingen