Present Bollenstreek deelt 44 Zomerpakketten uit

Foto: Present Bollenstreek

De zomervakantie is aangebroken, voor de meeste mensen een heerlijke periode, maar voor sommige mensen juist een grote zorg erbij. Daarom deelt Present Bollenstreek deze week maar liefst 44 Zomerpakketten uit, aan gezinnen die wel een extraatje kunnen gebruiken in deze tijd.

De zomervakantie betekent voor heel veel mensen wekenlang plezier, met vakanties, dagjes uit en lekker vaak naar het zwembad. Maar er zijn helaas ook mensen voor wie de zomervakantie juist een extra moeilijke periode is, omdat ze te weinig financiële middelen hebben om op vakantie te gaan en om al die weken voor vermaak te zorgen.

“Deze kwetsbare gezinnen willen wij graag bemoedigen met een klein gebaar,” licht Marcia van Kampen, project coördinator van Present Bollenstreek, toe. “Met een Zomerpakket hopen wij de zomer net een stukje zonniger te maken voor hen!”

Fantastische pakketten

De eerste Zomerpakketten zijn al uitgedeeld en de reacties zijn erg positief. Een hulpverleenster uit Noordwijkerhout vertelde dat het jongetje uit ‘haar’ gezin ontzettend blij was, meteen met zijn Lego begon te spelen en trots al zijn nieuwe spullen aan zijn vriendje liet zien.

“Wauw, wat een ongelofelijk gaaf pakket!” was de reactie van een ander ontvangend gezin uit Lisse, en in een derde huis werd zelfs een dansje van blijdschap gemaakt. Ook de gevers vinden het erg leuk om te doen.

“Het is een redelijk laagdrempelige manier om iets voor een ander te kunnen betekenen,” aldus Van Kampen, “maar zó waardevol.”

Gezinnen die geen speelgoed voor de kinderen kunnen kopen of zelfs maar nieuwe sokken, dat gebeurt gewoon in je eigen straat. En door te shoppen voor een paar tientjes – en er soms nog heel inventief allerlei gratis bonnen en acties bij lokale ondernemers bij te regelen – hebben de vrijwilligers echt fantastisch mooie pakketten voor deze gezinnen gemaakt!

Ook meldden zich een aantal ondernemers bij Present die spontaan spullen en diensten doneerden voor in de pakketten. Zo gaf KidsZoo uit Noordwijkerhout gratis toegangskaartjes aan alle gezinnen, evenals Speeltuinvereniging Bijdorp uit Sassenheim, en werd er kleding gemaakt voor de kinderen door Little Dresses for Africa.

“Al deze reacties zijn echt hartverwarmend,” aldus een trotse Van Kampen. “Het laat zien dat er veel mensen in de Bollenstreek zich willen inzetten voor een ander en graag naar elkaar omzien.”

Grote behoefte

Helaas zijn er veel gezinnen in de Bollenstreek die hier behoefte aan hebben. Mensen die gezondheidsproblemen, of geen geld of geen netwerk hebben om op vakantie te gaan of uitstapjes te maken. Deze Zomerpakketten-actie is bedoeld voor kwetsbare gezinnen die begeleid worden door maatschappelijke organisaties in verband met diverse zorgen.

Present benaderde vele hulpverleners in de Bollenstreek, zoals JGT, Kwadraad en Reuring, met de vraag welke gezinnen zij wilden voordragen voor een Zomerpakket. Deze gezinnen werden deze week stuk voor stuk aan de deur verrast.

De pakketten werden samengesteld door vrijwilligers, in de meeste gevallen ook gezinnen met kinderen. Die zijn 1-op-1 gekoppeld aan de ontvangende gezinnen. De samenstellers hebben de gegevens van de gezinnen ontvangen, zodat ze een pakket op maat kunnen samenstellen.

“Het matchen was nog even een uitdaging, omdat we maar liefst 44 aanmeldingen kregen,” aldus Van Kampen. “Het was een enorme puzzel om de gevers en ontvangers aan elkaar te koppelen, te voorzien van de juiste informatie, maar ook om logistiek te zorgen dat alle pakketten bij de juiste mensen terecht kwamen. Want niet altijd brengen de vrijwilligers zelf de pakketten langs. Bij ongeveer de helft van de pakketten gaat dat via de hulpverleners. Maar het is gelukt en alle mooie reacties maken dit al het werk dubbel en dwars waard!”

Reacties