Project Mantelzorg werkt! Over combinatie werk en mantelzorg

Foto: PR

Wethouders Van Kempen, Fles en Langeveld en bezochten zorgorganisatie Heeren Loo in Noordwijk om met werkgevers en werkende mantelzorgers in gesprek te gaan over het combineren van werk en mantelzorg.

Het werkbezoek vond plaats in het kader van het Bollenstreekbrede project Mantelzorg werkt! in gemeenten Noordwijk, Noordwijkerhout, Hillegom, Lisse en Teylingen.

In het project worden werkgevers geïnformeerd en ondersteund om hun werkende mantelzorgers te informeren en te helpen bij het realiseren van een goede werk-mantelzorgbalans. Door hieraan invulling te geven, verdienen werkgevers de erkenning ‘Wij werken mantelzorgvriendelijk’, die is geïnitieerd door de ministeries van VWS en SZW. De gemeenten faciliteren de werkgevers door hen kosteloos expertise, advies en ondersteuning aan te bieden van stichting Werk&Mantelzorg.

Druk op mantelzorger neemt toe

“Wij zijn blij met dit initiatief van de gemeenten om samen met werkgevers te kijken hoe werk en mantelzorg nu en in de toekomst gecombineerd kan worden. In de zorg is al ruim 1 op de 4 werknemers mantelzorger. De vraag naar mantelzorg en daarmee ook de druk op werkende mantelzorgers zal alleen maar toenemen. Met elkaar hierover het gesprek aangaan is een goed begin”, aldus Joop Hol, directeur van ’s Heeren Loo.

Naast ’s Heeren Loo doen 13 andere organisatie mee met het project Mantelzorg werkt!: Azzurro, Dirk, Groot Hoogwaak, Zwembad BinnenZee, Broekhof, De Kindervilla, Het Raamwerk, AkzoNobel, Welzijn Teylingen, Welzijnskompas, Stichting Fioretti Teylingen, Gezondheidscentrum Wantveld en Huis ter Duin. Gezamenlijk bereiken zij met het project meer dan 6000 medewerkers. Meerdere van bovengenoemde organisaties waren bij het werkbezoek aanwezig.

Scheiding werk-privé vervaagt

Margreet Woessner van stichting Werk&Mantelzorg: “Werk en privé worden steeds minder gescheiden werelden. De gemeenten in de Bollenstreek pakken met dit project een actieve rol om werkende mantelzorgers en hun werkgevers te ondersteunen en de combinatie werk en mantelzorg vanzelfsprekend te maken. Gelukkig zien steeds meer werkgevers dat iemands thuissituatie van invloed is op goed werken. Mantelzorgvriendelijk werken levert een win-win situatie op voor zowel werkgever als werknemer.”

Werk en mantelzorg

Mantelzorg (langdurige en onbetaalde zorg voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende naaste) wordt steeds belangrijker. Op dit moment is 1 op de 5 werknemers in Nederland mantelzorger (SCP, 2017). In de zorg verleent 1 op de 4 werknemers naast hun baan ook mantelzorg. De komende tien jaar zal het aantal mantelzorgers waarschijnlijk verdubbelen. In Nederland hebben meer dan 300 koplopers al de Erkenning ‘Wij werken mantelzorgvriendelijk’ ontvangen.

Ondersteuning vanuit gemeenten

De gemeente biedt de burgers diverse ondersteuningsmogelijkheden op het gebied van mantelzorg. Kijk voor meer informatie over mantelzorg in Teylingen: www.teylingen.nl/zorg/ en http://welzijnteylingen.nl/.

Cookieinstellingen