Eikenprocessierups in Warmond

Foto: Onderwijsgek (Via Wiki Commons CC-BY-SA-3.0)

Aan de Laan van Oostergeest in Warmond is de eikenprocessierups gezien. Het aanraken van de rups of hun nesten en spinsels kunnen vervelende klachten geven, zowel voor mensen als voor dieren. Dit varieert van huidirritaties (jeuk en uitslag) tot irritaties aan neus, keel en luchtwegen.

Hoe herken je de eikenprocessierups?

Eikenbomen met eikenprocessierupsen zijn te herkennen aan hun nesten op de stammen of dikke takken; dichte spinsels van vervellingshuidjes, met brandharen en uitwerpselen. Vanuit hun nesten gaan de rupsen ’s nachts in processie op zoek naar voedsel in de toppen van de bomen. Vandaar de naam processierups. Tot voor kort zagen we de rups in Nederland voornamelijk in zuidelijk Limburg. Sinds enkele jaren zien we de eikenprocessierups (door klimaatverandering) steeds meer in andere delen van Nederland.

Als je een eikenprocessierups ziet?

Zie je een eikenprocessierups? Raak de rupsen of nesten niet aan en geef de locatie aan de gemeente door met een melding via de Fixi-app of telefoonnummer 14-0252. Meer informatie over de eikenprocessierups kunt u lezen op de website RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu). Let ook goed op als je je hond aan het uitlaten bent!

Wat doen bij klachten na aanraken

Meestal verdwijnen de klachten binnen enkele dagen tot twee weken vanzelf. Ga na aanraking van de rupsen of haren niet krabben of wrijven, maar was of spoel de huid of ogen goed met water. Was zo nodig ook kleren (liefst op 60 °C). Neem bij ernstige klachten contact op met je huisarts.

Wat doet de gemeente?

Vanwege het risico voor de gezondheid haalt de gemeenten de rupsen en nesten weg op plekken waar veel mensen komen. In de openbare ruimte laat de gemeente de rupsen en nesten wegzuigen. Op particuliere en andere terreinen is de eigenaar verantwoordelijk. Zij adviseren eigenaren om de rupsen niet zelf weg te halen, maar om hiervoor een deskundig bedrijf in te schakelen.

Cookieinstellingen