Landelijke stakingen van het streekvervoer

Foto: pxhere

Morgen begint de landelijke stakingsactie in het streekvervoer. In onze regio betekent dat, dat de bussen van Arriva, maar ook Connexion, niet zullen rijden. De aangekondigde staking zal voor alsnog drie dagen gaan duren, maar wanneer er geen oplossing komt kan dit zelfs langer gaan duren.

FNV streekvervoer en de chauffeurs wilden een extra pauze tijdens een dienst van meer dan 6,5 uur. Nu krijgen de chauffeurs slechts 2x een kwartier op een dienst van 8 uur. Paula Verhoef, eerste onderhandelaar FNV Streekvervoer:

“De werkgevers moesten een beweging maken om de werkdruk iets te verminderen. Dat wilden ze niet. Buschauffeurs hebben nu per dag 2 x 15 minuten pauze. Een extra pauze van 5 minuten is absoluut een redelijke eis. Het is zeer teleurstellend dat de werkgevers niet eens een klein beetje wilden meebewegen. De werkdruk in het streekvervoer is de laatste jaren gierend uit de hand gelopen. We hadden gehoopt eruit te komen, er zijn zelfs bemiddelaars ingezet. Ondanks die handreiking van onze kant zijn werkgevers totaal onredelijk en willen ze niets afspreken.”

Staken doe je niet voor de lol, en al helemaal niet om de reizigers dwars te zitten. Verhoef: “De nood is hoog, en staken is helaas het enige middel. In het verleden hebben buschauffeurs en machinisten van hun werkgever hoge boetes gekregen bij publieksvriendelijke acties zoals gratis reizen. Die weg is dus helaas afgesloten.” De cao Streekvervoer geldt voor 12.000 werknemers.

Arriva laat op de website weten dat ze, in tegenstelling tot de eerdere stakingen, gaan proberen zoveel als mogelijk te rijden. Het is echter moeilijk om een betrouwbare dienstregeling te rijden. “Wij vragen begrip voor de chauffeurs en machinisten die niet staken en zich inzetten om jullie van a naar b te brengen. We proberen zo goed en zo kwaad als het gaat een reismogelijkheid te bieden.” (Arriva).

Om op de hoogte te blijven van bussen die eventueel wel rijden, wordt geadviseerd om de reisplanner van Arriva te gebruiken. Waar mogelijk is het beter om alvast vervangend vervoer voor de rest van deze week te regelen.

Cookieinstellingen