WIJC wint Andries Kwikbokaal

Foto: ©Sjoerd Greefhorst

Afgelopen vrijdag werd het schaatsseizoen 2017-2018 in de Schaatshal Leiden door de verenigingen afgesloten met de strijd om de Andries Kwikbokaal, de veertigste keer dat deze wedstrijd tussen de schaatsclubs werd gereden.

De schaatsverenigingen mogen maximaal twee leden per leeftijdscategorie afvaardigen en de winnaar krijgt 13 punten voor de vereniging, de laatste 1 punt. Als twee rijders van dezelfde vereniging in dezelfde categorie rijden, dan krijgt de beste schaatser de punten voor de club. Om de Andries Kwikbokaal te kunnen winnen, moet een ijsclub in elke leeftijdscategorie meedoen.

Aan elkaar gewaagd

Het was lang erg spannend. De laatste jaren waren de Warmondse IJsclub (WIJC) en Vereniging IJssport Koudekerk (VIJK) aan elkaar gewaagd; in 2017 eindigden beide verenigingen gelijk en deelden zij de bokaal. In 2016 won VIJK en werd de WIJC 2e, in 2015 was dat andersom en stond de WIJC bovenaan.

Bij de welpen en mini’s reden Stephanie Koot en Mara Vergeer persoonlijke records en eindigden op plaats 4 en 5, maar werd Nora de Graaf van VIJK 2e. Bij de jongens reed Kyenno Fredrikze ook een persoonlijk record, maar werd daarmee 6e achter twee jongens van de Rijnstreek, twee van VIJK en Thibaut Vos van STS-KGM die 4e werd.

Bij de meisjes mini’s moest Lotte Witlox genoegen nemen met 4 punten, terwijl de Rijnstreek 13 punten kreeg voor de 1e plaats, en VIJK 12 punten voor de 2e plaats. Stan de Graaf (VIJK) werd bij de jongens mini eerste en won 13 punten. Joep Mol haalde 5 punten voor de WIJC binnen en Rens Velzel viel jammer genoeg.

Het tij keerde

De WIJC stond dus op behoorlijke achterstand, maar het tij keerde met de Benjamins: Iris en Josien Greefhorst reden naar de 1e en 2e plaats en wonnen 13 punten voor de WIJC. Renske Kranenburg van STS-KGM werd 3e (12 punten) en door een val kreeg VIJK slechts 7 punten. Bij de jongens Benjamins waren de eerste 2 plaatsen voor Alkemade en haalde Stijn Vergeer met zijn 4e plaats 11 punten voor de WIJC binnen. De beste rijder van VIJK kreeg 7 punten. De Warmonders liepen dus aardig in.

Patricia Koot pakte bij de pupillen 13 punten met de snelste tijd over twee ronden. Iris Rijnsburger (WIJC) reed een fantastisch persoonlijk record. Linda van Driel (VIJK) pakte 10 punten voor Koudekerk.

Bij de jongens pupillen zijn Rens Vergeer (WIJC) en Tygo Kompier (VIJK) het hele jaar al aardig aan elkaar gewaagd en vorig jaar reden ze tijdens de Andries Kwik wedstrijd dezelfde tijd. Dat werd dus spannend. Rens Vergeer reed naar een prima persoonlijk record en won de 13 punten voor VIJK met Thijs van Bostelen op de 2e plaats en Tygo Kompier op de 3e plek. Die twee jongens wonnen 12 punten voor Koudekerk.

Avery Heemskerk (jun C, WIJC) reed met een mooi persoonlijk record 8 punten voor Warmond binnen, terwijl Jessica Ebbink voor Koudekerk 5 punten kreeg. De WIJC had weer wat punten in het klassement ingelopen. Okke Mouwen maakte de klapper, hij won 13 punten bij de jongens junioren C voor Woubrugge, Rijnstreek, Alkemade, Zoeterwoude en Koudekerk (8 punten).

Drie punten verschil

In de einduitslag van deze 40e wedstrijd om de Andries Kwikbokaal waren er slechts 3 punten verschil tussen nummer 1 en 2: 100 voor de Warmondse IJsclub en 97 voor Koudekerk. Op de 3e plaats eindigde Alkemade.

Reacties