Teylingen gaat voortaan beter met haar erfgoed om

Foto: SOS

De historische en beeldbepalende panden die Teylingen rijk is, zullen voortaan beter worden beschermd. Dat staat in de nieuwe erfgoedverordening, die afgelopen week unaniem door de gemeenteraad werd aangenomen.

Erfgoedverordening

In het kader van de nieuwe erfgoedwet en vanwege de commotie rond de sloop van een aantal historisch waardevolle en beeldbepalende panden, werd vorig jaar maart besloten om als gemeente tot een nieuw erfgoed beleid te komen. Tot dusver stond de gemeente praktisch buiten spel, wanneer een eigenaar van een beeldbepalend pand zou besluiten om het te slopen. Net als bij gebrekkig onderhoud, waardoor mooie gebouwen in onherstelbaar verval raken.

Instandhoudingsplicht

Daar komt nu dus verandering in. In de nieuwe verordening worden naast gemeentelijke en Rijks monumenten, nu ook beeldbepalende objecten beschermd. Zo geldt er een ‘instandhoudingsplicht’ waardoor de gemeente eigenaren kan verplichten tot onderhoud en kan bestraffen bij moedwillige nalatigheid. Ook de sloop van deze nieuwe categorie beeldbepalende objecten is hiermee uitgesloten.

Beeldbepalende objecten

Er is inmiddels een lijst vastgesteld met daarop zo’n 75 beeldbepalende panden, die net geen monumenten status halen, maar die wel degelijk van waarde zijn wat betreft het (historische) karakter en de uitstraling. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de bollenvilla’s aan de hoofdstraat en de watertoren in Sassenheim en een aantal oude boerderijen en koetshuizen in Warmond.

Stichting Oud Sassenheim

Voorzitter van SOS Alfred Pop laat weten blij te zijn met de nieuwe erfgoedverordening en vindt dat de gemeente hiermee een stuk is opgeschoten. Het aantal panden dat is opgenomen op de nieuwe lijst van gebouwde beeldbepalende objecten, is echter nog wat mager. Hierover zal de stichting in een nieuwe raadsperiode met de gemeente verder in gesprek gaan.

Immaterieel erfgoed

Naast het gebouwde erfgoed, bestaat er natuurlijk ook nog zoiets als ‘immaterieel erfgoed’. Denk hierbij bijvoorbeeld aan tradities, landschappen, feesten of ander cultureel erfgoed. De gemeenteraad was het er over eens dat ook deze vorm van erfgoed moet worden opgenomen binnen de erfgoedverordening. Omdat dit niet zo eenvoudig is om vast te stellen en uit te werken als bij gebouwen, kan het nog wel enige tijd gaan duren voordat ook hiervan een lijst beschikbaar komt.

Cookieinstellingen