CDA op bezoek bij Fietsmaatjes Teylingen

Foto: CDA Teylingen

Op 16 februari was CDA Teylingen op bezoek bij Fietsmaatjes Teylingen. Jan Burgmeijer en Tekla Zwinkels vertelden de raadsleden en aspirant raadsleden over hoe het is om Fietsmaatjes op te starten en verder uit te bouwen.

Fietsmaatjes Teylingen

Bij Fietsmaatjes fietsen vrijwilligers met verschillende gasten op duofietsen door de streek. De groep is in vijf jaar uitgebouwd tot meer dan honderd vrijwilligers met fietsen in Warmond, Voorhout en Sassenheim. De gasten kunnen op de tochten zelf meetrappen maar dat is niet noodzakelijk. De elektrische motor op de fietsen is ook beschikbaar als steun voor de vrijwilligers.

Opschalen naar landelijk niveau

Het in Warmond gestarte initiatief heeft al veel positieve aandacht gekregen en doet inmiddels mee met het Oranje Fonds Groeiprogramma. Dit is een ontwikkel- en uitvoeringstraject voor maatschappelijke organisaties die hun lokale initiatief willen laten groeien. Met behulp van het OranjeFonds wordt dit concept nu opgeschaald en op meerdere plaatsen in Nederland overgenomen.

Maatschappelijk belang

In het gesprek werd duidelijk hoe belangrijk de fietstochten zijn voor het welzijn van veel bewoners. Op een laagdrempelige wijze wordt door de vrijwilligers een collectieve voorziening geleverd waarmee ook de mantelzorgers met regelmaat even tijd voor zichzelf hebben. Financieel is bij de aanschaf van de kostbare fietsen veel bijgedragen door verschillende fondsen. Op termijn wordt voor de exploitatiekosten, zoals onderhoud en vervanging van de fietsen en binding van de vrijwilligers, een tekort verwacht.

Steun voor dit initiatief

Het huidige WMO-beleid biedt ruimte voor structurele steun aan initiatieven die tegen zeer lage kosten een breed gedragen dienst bieden. Vanuit het CDA wordt actie genomen om te bepalen hoe dit initiatief, dat de afgelopen 5 jaar haar waarde meer dan bewezen heeft, de passende structurele steun vanuit de gemeente kan krijgen.

Raadsvragen

Inmiddels heeft het CDA Teylingen een aantal raadsvragen gesteld aan het college. Hierin vragen ze onder andere of het college op de hoogte is van dit fantastische initiatief en of dit project, vanwege de naadloze aansluiting op het oogpunt van de WMO, inmiddels wel kan rekenen op financiële steun.

Wil je meer weten over Fietsmaatjes Teylingen? Neem dan eens een kijkje op de website.

 

 

Cookieinstellingen