Nieuwe teamchef voor politie Teylingen

Foto: Gemeente Teylingen

Teylingen heeft een nieuwe politiechef: Henk Woppenkamp. Een geboren en getogen Bollenstreker, die al 42 jaar meedraait in verschillende functies bij politie en recherche.

In januari begon Henk Woppenkamp als teamchef van Teylingen en Noordwijk. “Het is heerlijk om weer middenin de maatschappij te staan en contact te leggen met inwoners en verenigingen. Bij de recherche had ik te maken met criminelen, advocaten, het openbaar ministerie; ik begon het contact met de bevolking te missen.”

“Mijn missie: hulp verlenen en de veiligheid vergroten.” (Henk Woppenkamp)

De straat opgaan

Woppenkamp was net achttien toen hij, vers van de politieschool, in Leiden kwam werken als agent. “Die tijd op straat heeft me gevormd. Daar beleef je in één maand wat een ander in z’n leven nog niet meemaakt.” Na tien jaar stapte Woppenkamp over naar de recherche. Hij werkte onder meer bij de afdeling Drugs en Wapens, was plaatsvervangend chef van de Criminele Inlichtingen Dienst en teamchef van de districtsrecherche Alphen-Gouda.

Hij bleef zich betrokken voelen bij de uniformdienst. “In mijn tijd bij de recherche ging ik ’s morgens altijd koffiedrinken met de jongens die de straat op gaan; zij weten wat er speelt. Voor hen heb ik een diepgeworteld respect. Zij zijn er altijd als eerste bij als er iets aan de hand is, zij gaan af op situaties waar een ander voor vlucht.”

Belang van samenwerking

Nu is Woppenkamp weer terug waar hij 42 jaar geleden begon: op straat. Ditmaal als leidinggevende. “Ik tref een mooie ploeg aan, met enthousiaste mensen. Over noodhulp, handhaven en toezicht hoef ik ze niets te vertellen. Mijn deskundigheid ligt op een vierde vlak, namelijk opsporen. Als rechercheman kijk ik verder dan een incident: ik probeer de onderliggende problematiek te signaleren. Te onderzoeken of er méér aan de hand is.”

Hij hamert op het belang van samenwerking. “Met de gemeente en het openbaar ministerie werken we al goed samen, maar dat mag van mij nóg intensiever. Maar ook met scholen, leerplichtambtenaren, jeugdzorg. En natuurlijk met de recherche. Een wijkagent die iets signaleert, moet daar terecht kunnen voor ondersteuning. En wij moeten zorgen voor een compleet proces verbaal, zodat er een goed dossier ligt als een zaak voor de rechter komt.”

Veel ervaring

Burgemeester Carla Breuer is content met de nieuwe teamchef: “Henk Woppenkamp is iemand met een hart voor de Bollenstreek en een passie voor het vak. En hij brengt een schat aan ervaring mee. Ik heb alle vertrouwen in onze samenwerking.”

Cookieinstellingen