Stormschade; wat valt onder de verzekering?

Foto: pixabay

De storm die donderdag over ons heen raasde, heeft voor flink wat stormschade gezorgd. Sommige schade kun je vergoed krijgen door de verzekering. In alle gevallen geldt, raadpleeg de polisvoorwaarden van je eigen verzekering en neem eens contact op met je verzekeraar in geval van schade.

Stormschade

Over het algemeen geldt voor verzekeraars dat vanaf windkracht 7 stormschade vergoed kan worden. Dat is in geval van de afgelopen storm natuurlijk het geval geweest. Stormschade doet zich onder andere voor in de vorm van:

  • Omgevallen bomen op jouw huis of schuur.
  • Dakpannen of complete daken die van jouw huis afwaaien tijdens de storm.​
  • Lekkage die tijdens de storm zijn ontstaan en de nodige waterschade daardoor.

Schade aan een woning

In geval van schade aan jouw woning, kun je terecht bij de opstalverzekering. Wanneer jouw huis stormschade heeft opgelopen, Meld dit dan zo snel mogelijk bij je verzekeraar of bij jouw tussenpersoon. De verzekeraar of tussenpersoon geeft vervolgens aan of je noodvoorzieningen kunt treffen om de schade niet groter te laten worden. In de meeste gevallen zal er een expert worden langs gestuurd om de schade op te nemen.

Schade aan spullen in of rond je woning

Voor schade die, direct of indirect, is ontstaan aan spullen in of om je woning, kun je meestal terecht bij je inboedelverzekering. Bijvoorbeeld wanneer er door losgewaaide dakpannen een lekkage is ontstaan, waardoor je waterschade aan meubels hebt. Ook de schade aan het tuinmeubilair valt hier bijvoorbeeld onder.

Schade aan een auto

Wanneer jouw auto alleen een WA-verzekering heeft, ben je enkel verzekerd tegen schade die je met je auto bij anderen veroorzaakt en dus niet voor stormschade. In dit geval krijg je niets vergoed van je autoverzekering. Een autoverzekering met beperkt casco of volledig casco (allrisk), krijgt de stormschade meestal wel vergoed. Check in ieder geval de voorwaarden van je autoverzekering om te zien hoe in jouw geval stormschade wordt vergoed.

Zonnepanelen

Zijn de zonnepanelen van je huis gewaaid? Dan is het verstandig om zowieso even contact op te nemen met je verzekeraar. Hierbij gelden vaak speciale voorwaarden voor de zonnepanelen; als deze aan je eigen woning zijn vastgemaakt, vallen ze meestal onder de opstalverzekering. De manier van montage kan dus van invloed zijn op de dekking en een verschil van vastklikken of vastschroeven kan dus een verandering van de dekking betekenen.

Niet direct opruimen

In veel gevallen wil de expert zelf komen kijken welke schade er is ontstaan om te zien wat er vergoed kan worden. In deze gevallen geldt, dat het beter is om (voor zover dit niet tot ergere schade zal lijden) de schade even te laten voor wat het is. Maak in ieder geval foto’s van wat er kapot is gegaan en hoe het erbij ligt nadat de storm is gaan liggen.

Eigen risico

Bij een aantal verzekeringen geldt wel een eigen risico voor stormschade. Hierbij moet je zelf vaak een percentage van de schade betalen, maar dit is vaak wel gebonden aan een minimum en maximum bedrag. Het eigen risico telt bij de meeste verzekeraars niet voor glasschade door de storm. Check hiervoor jouw eigen polisvoorwaarden.

Toekomst?

Dit was een heftige storm en het zal vermoedelijk zeker niet de laatste zijn. Geen schade opgelopen aan deze storm? Zorg dan dat je jouw verzekering er voor de volgende storm eens op nakijkt wat wel en niet onder stormschade valt. Niet tevreden met de dekking? Kijk dan eens verder en vergelijk verschillend verzekeraars.

Lees ook: Storm trekt over Teylingen

 

Cookieinstellingen