Buurtzorg nu ook in Voorhout

Foto: Buurtzorg Voorhout

Sinds Augustus heeft ook Voorhout een team van zes gepassioneerde dames, die bij mensen thuis verpleging en verzorging komen brengen volgens het Buurtzorg concept.

Buurtzorg

Buurtzorg Nederland heeft een vernieuwend concept voor zorg thuis ontwikkeld. Bij de zorgverlening wordt gestreefd naar betere oplossingen voor de cliënt, duurzaam en effectief. Omdat er wordt gewerkt met zelfsturende teams kan er beter worden aangesloten bij de specifieke wensen en behoeften van de cliënt.

In de teams werken (wijk)verpleegkundigen samen met wijkziekenverzorgenden, waarbij hun oplossend vermogen en professionaliteit ten volle worden benut. De teams zijn zelf verantwoordelijk voor de planning en uitvoering van de werkzaamheden. De Buurtzorgteams worden ondersteund door een regiocoach en een klein landelijk hoofdkantoor dat is gehuisvest in Almelo.

“Doordat we zelfsturend zijn hebben we inzicht in het hele proces en kunnen we echt maatwerk bieden.” (Manuela)

Het concept van deze organisatiestructuur heeft als resultaat dat er meer tijd is voor de cliënten en dat degene die de zorg verleend zelf kan bepalen in welke mate er behoefte is aan zorg, passend per cliënt. Ze vinden het belangrijk dat mensen zoveel mogelijk zelfstandig kunnen blijven en ervaren ook wanneer ze de regie weer terug kunnen geven aan de cliënten.

Thuiszorg

Van het helpen met de medicatie, het aanleggen van een infuus tot en met stervensbegeleiding wordt door de dames met veel liefde verzorgd. Men kan bij Buurtzorg terecht komen door een verwijzing van een huisarts of na een ziekenhuisopname, maar men mag ook zelf aan de bel trekken wanneer zij zelf of een familielid thuiszorg nodig hebben. De zorg die wordt geleverd, wordt gewoon vergoed uit het basis pakket ziektekostenverzekering zonder eigen bijdrage.

Voorhout

Het team van Buurtzorg Voorhout bestaat uit zes vaste werknemers en twee oproepkrachten. Het team blijft klein zodat mensen niet te veel verschillende gezichten te zien krijgen. De dames zitten nog vers in het proces van het opstarten van de onderneming, maar mensen beginnen de weg naar hen al te vinden wanneer ze zorg nodig hebben. Inmiddels is er al een samenwerking met de gemeente, het sociaal team en Welzijn Teylingen. De huisartsen moeten de dames nog even leren kennen, maar ook dat begint te komen.

“Mensen weten vaak helemaal niet dat er verschillende thuiszorg aanbieders zijn en dat zij zelf mogen kiezen uit dat aanbod.” (Desiree)

Toekomstdroom

Naast de reguliere thuiszorg, hebben de dames inmiddels ook al vergevorderde dromen om eenzaamheid tegen te gaan door middel van het opzetten van een eetcafé. Hoe en waar precies is nog niet bekend, maar dat het er komt is zo goed als zeker.

Voor meer informatie kun je contact opnemen via het nummer 0683873693 of via de mail: [email protected].

Cookieinstellingen