Reacties ontwerpen verkeersveiligheid Warmond

Foto: Gemeente Teylingen

Op dinsdag 3 oktober bezochten zo’n 90 mensen de 3e ontwerpmarkt over de conceptontwerpen voor de Oranje Nassaulaan, Herenweg, Sweilandstraat en Oosteinde.

Er werden twee conceptontwerpen per tracédeel gepresenteerd en toegelicht. Deze ontwerpen waren het resultaat van het ontwerpproces tot nu toe. Tijdens de ontwerpmarkt konden mensen aangeven welk ontwerp hun voorkeur heeft en waarom. Die mogelijkheid was er ook via een enquête op de website gedurende een week. In totaal zijn er 132 reacties binnengekomen.

Oranje Nassaulaan

Voor de Oranje Nassaulaan waren de reacties heel duidelijk. Bewoners zien het liefste dat de huidige fietsstroken worden verbreed tot de actuele richtlijnbreedte (ontwerp B, afbeelding hieronder).

Herenweg / Sweilandstraat

Voor het deel Herenweg/Sweilandstraat gingen de stemmen vrijwel gelijk op. De keuze lag tussen fietssuggestiestroken in rood asfalt met rood streetprint voor auto’s of rode fietsgedeelten met rijrichtingscheiding. Bij dat laatste ontwerp staat de fietser centraal en kunnen auto’s pas inhalen als daar plaats voor is. Er is geen duidelijke voorkeur voor één van beide ontwerpen. De gemeente gaat daarom goed bekijken welke redenen mensen aangaven voor hun keuze.

Oosteinde en noordelijk deel Herenweg

Voor het Oosteinde en noordelijk deel Herenweg (buiten de bebouwde kom) liepen de meningen ver uiteen. Duidelijk is wel dat het merendeel liever geen fietspad op de rijbaan ziet. De aanleg van vrijliggende fietspaden (ontwerp A, afbeelding hieronder) kan op veel steun rekenen, maar er gaan ook veel stemmen op dat dit ten koste gaat van het veelvuldig door wandelaars gebruikte schelpenpad. Daarnaast pleiten aanwonenden voor snelheidsverlaging en meer remmende maatregelen. 

Het vervolg

De gemeente gaat de reacties verwerken en de inhoudelijke toelichtingen van bewoners goed bestuderen. Daarna maken ze een voorstel aan de gemeenteraad op basis van de uitkomsten van het ontwerpproces. Ze verwachten dat dit voorstel in december in de gemeenteraad wordt behandeld.

Cookieinstellingen