Begroting Teylingen; lasten gaan omlaag

Foto: Lisa de Blok

Vandaag hebben de burgemeester en wethouders de begroting 2018-2021 gepresenteerd en ‘het koffertje’ aangeboden aan de gemeenteraad. Tijdens de vergadering van 2 november neemt de gemeenteraad een besluit over de begroting.

Het huishoudboekje is op orde en financieel staat Teylingen er goed voor. Volgend jaar geeft Teylingen naar schatting zo’n 73,6 miljoen uit. De bijdrage die de gemeente volgend jaar van het Rijk krijgt, is hoger dan verwacht. De algemene reserve (buffer voor financiële tegenvallers) bedraagt vanaf volgend jaar 65,4 miljoen euro. Hieruit worden alleen incidentele uitgaven betaald.

Lasten gaan omlaag

voor de inwoners van Teylingen gaan de lokale lasten weer iets omlaag. Hoe de lastenverlaging uitpakt, verschilt per huishouden. Het college heeft becijferd dat de lokale lasten voor mensen met een gemiddelde koopwoning in 2018 € 671,- bedragen. In 2017 was dit nog € 684,-. Daarmee zijn we de goedkoopste woonplaats van de regio.

Onder andere doordat we met z’n allen beter afval zijn gaan scheiden, wordt de afvalstoffenheffing per huishouden met € 20,- verlaagd. Het rioolrecht gaat wel omhoog met € 3,- (een jaarlijkse stijging om de kosten van onderhoud en vervanging op te kunnen vangen). Daarnaast wordt de OZB aangepast aan de inflatie, voor 2018 betekent dit een stijging met 1,3%.

Sociaal domein

Wethouder van Kempen vertelt over zijn portefeuille welzijn: “Op het gebied van het sociaal domein en de taken die de gemeente sinds enige tijd zelf in moet vullen, zijn we goed op weg. Toch moet het op bepaalde gebieden sneller gaan.” Vooral de zorg voor de jeugd is het komende jaar een ambitie om beter uit te voeren. Daarbij wordt vooral ingezet op preventie en het vroeg signaleren van problemen om erger te voorkomen.

Versterken van de economie

De gemeente Teylingen wil de komende jaren voor 1.2 miljoen investeren in de economie. Dit gebeurt via de Economische Agenda Duin- en Bollenstreek, die zij samen met andere gemeenten in de regio heeft samengesteld. Wethouder Bas Brekelmans: “In de Economische Agenda zijn tien concrete projecten opgenomen die gericht zijn op de versterking van de economie. Deze projecten dragen bij aan meer banen in sectoren die belangrijk zijn in onze regio, zoals tuinbouw en recreatie.”

Investeren in de dorpen

Het college vindt het belangrijk dat er betaalbare woningen voor starters op de markt komen. Met de woningcorporaties wordt gezocht naar mogelijkheden om goedkope huurwoningen te realiseren. Ook is er aandacht voor nieuwkomers op de woningmarkt. Er zijn startersleningen beschikbaar voor koopwoningen en bij nieuwbouw wordt gekeken naar de betaalbaarheid, zoals bij de pilot Teylingerhof in Sassenheim.

Naast de woningmarkt stelt het college voor om te investeren in sport en openbare ruimte. Zo is voor sport- en recreatiepark Elsgeest 4,9 miljoen gereserveerd en ook voor de openbare ruimte staat er de komende periode veel op het programma.

Cookieinstellingen