Schepen Turfrace aan elkaar gewaagd

Foto: Stichting Zeilvaart Warmond

Het ziet er naar uit dat de Turfrace komend weekend weer de nodige spannende momenten op zal gaan leveren. De deelnemende schepen die vrijdagochtend om 07:30 uur vanuit Park Groot Leerust in Warmond aan de zware vaartocht naar Vinkeveen beginnen, zijn aan elkaar gewaagd.

De Turfrace wordt het aankomende weekend gevaren en belooft ondanks het geringe aantal deelnemers van vijf schepen wederom een spektakel worden. De Avondrood, Vriendschap, Hylke Tromp, 10e van Tromp en de 2 Gebroeders zullen dit jaar de strijd met elkaar aangaan, waarbij alle zeilen bijgezet moeten worden om te winnen.

Aan elkaar gewaagd

Deze schepen zijn namelijk zeer aan elkaar gewaagd en dat zal naar verwachting een spannende race opleveren. Elk schip heeft zo zijn eigen specialiteiten. Waar het ene schip sneller is met zeilen, zal het andere schip weer sneller zijn met roeien, bomen en jagen. Welk schip het snelst is en gaat winnen hangt grotendeels af van de kwaliteiten van de schipper en zijn bemanning, maar dat zal echter ook afhangen van het weer.

Waar moet je op letten?

Waar moet je als toeschouwer op letten tijdens de Turfrace? Waar moet je kijken? Waar wordt de Turfrace beslist? Een schipper die de race al een paar keer heeft gevaren weet dat er een aantal cruciale punten zijn op het traject. Met zo veel hindernissen, moet je behendig zijn en een tactiek hebben.

Er kan maar 1 schip in een sluis, dus wil je winnen, dan moet je op vrijdag als eerste in de Proostdijerssluis zijn. Die is net voor Vinkeveen en bepaalt wie de eerste dag nummer een is. Degene die als eerste (na Uithoorn) de Waver opvaart heeft ook de meeste kans om de sluis als eerste in te varen.

De knelpunten

Op zaterdag zijn de knelpunten: de eerste brug in Vinkeveen en de Pondskoekersluis. Ben je als eerste door de sluis, dan heb je grote kans om de dagzege op te eisen. Op zondag zijn er niet veel knelpunten, maar is er een tactische keuze die afhangt van de wind. Meestal gaat men door de Boerenbuurt de Kaag op, maar het kan ook lonen om de ringvaart af te jagen en vanaf Kaageiland te gaan jagen.

Programma

Zoals gezegd is de start op vrijdag 22 september om 07:30 in Park Groot Leerust. Aankomst in Vinkeveen bij de Watersportvereniging Abcoude-Vinkeveen aan de Baambrugse Zuwe vanaf circa 15:00 uur. Op zaterdag wordt om 10:30 gestart voor de tweede etappe naar de Tolhuissluizen in Nieuwveen en op zondag vertrekken de schepen om circa 10:00 voor de laatste etappe naar Warmond. Aankomst vanaf 12:00 uur, prijsuitreiking circa 15:00 uur.

De schepen zijn tijdens de wedstrijd live op internet te volgen. Voor details zie www.zeilvaartwarmond.nl

Cookieinstellingen