Laat je fiets gratis graveren

Foto: Gemeente Teylingen

Op 13 september kun je in Sassenheim gratis een uniek framenummer in je fiets laten graveren. Dit om ervoor te zorgen dat wanneer de politie een gestolen fiets vindt, deze makkelijk bij de rechtmatige eigenaar terug kan worden gebracht.

Het preventieteam van Centrum Fietsdiefstal graveert en registreert dan ook direct je fiets. De gemeente Teylingen organiseert deze actie om fietsdiefstal in de gemeente tegen te gaan. Op 13 september staat het team tussen 12.00 en 18.00 uur in Sassenheim aan de Hoofdstraat tegenover de Hema.

Uniek framenummer

Heeft je fiets al een uniek framenummer? Laat dan tijdens deze actie controleren of je fiets al is geregistreerd. Zo niet, laat je fiets dan tijdens deze actie registreren. Heb je een elektrische fiets? Laat dan ook de accu graveren.

Waarom graveren?

Veel fietsen zijn nog niet voorzien van een uniek framenummer of niet geregistreerd. Een gegraveerde fiets is voor een fietsendief minder aantrekkelijk om te stelen. Wanneer een gegraveerde fiets dan toch wordt gestolen en de politie de fiets weer terugvindt, is de kans dat de fiets bij de rechtmatige eigenaar terugkomt veel groter. Uiteraard is het voor de politie belangrijk dat er wel aangifte is gedaan.

Hoe werkt het?

Voor het graveren vraagt het preventieteam om je identiteitsbewijs. Vervolgens controleren zij de fiets op diefstal en gaan zij na of zij de fiets kunnen graveren. Na het graveren wordt over de gravure een sticker aangebracht met het nummer in schrift en als barcode. De eigenaar krijgt tenslotte ook een registratiekaartje met gegevens van de fiets mee.

Voorwaarden

Om jouw fiets te laten graveren of registreren moet je je identificeren met een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs. Het is ook belangrijk dat je kunt aantonen dat je de eigenaar van de fiets bent. Dit kan onder andere met een aankoopbewijs of de fietssleutel van het vaste slot dat op je fiets zit. Heb je geen aankoopbewijs en geen vast fietsslot? Dan kan je fiets helaas niet worden gegraveerd. Let op: aluminium frames kunnen niet worden gegraveerd.

Cookieinstellingen