Goede doel Biermarkt is bekend

Foto: pixabay

Op zondag 27 augustus organiseren Café de Twee Wezen en Eetcafé de Voogd voor de 27e keer de ‘Biermarkt’. Tijdens dit drukbezochte evenement wordt naast aandacht aan bijzondere bieren ook aandacht besteed aan een goed doel.

Bezoekers van de biermarkt kunnen na afloop hun bierglas inleveren en aangeven dat het statiegeld van het glas geschonken kan worden aan het goede doel. Het goede doel dit jaar is Stichting Matchis.

Stichting Matchis

Deze stichting is het Nederlandse centrum voor stamceldonoren en zorgt dat patiënten met leukemie en andere ernstige bloedaandoeningen die een stamceltransplantatie moeten ondergaan, zo snel mogelijk de best passende donor krijgen. Voor patiënten met een vorm van bloedkanker zoals leukemie die een stamceltransplantatie moeten ondergaan betekent een passende donor een laatste kans op leven.

Helaas kan de stichting niet voor iedere patiënt een perfecte match vinden. Stamcellen geef je bij leven en de kans dat een donor een match heeft met een patiënt en daadwerkelijk stamcellen doneert is heel klein. De stichting heeft dus een hele grote groep potentiële donoren nodig! De stichting is afhankelijk van gezonde donoren in de leeftijdsgroep 18-50 jaar die via bloed- of beenmergdonatie stamcellen kunnen doneren.

Bij elke donor wordt allereerst aan de hand van wangslijmvlies onderzocht (getypeerd) of de donor geschikt is voor donatie. Bij gebleken geschiktheid komt de donor (anoniem) in een databank en pas als er een match is met een patiënt, wordt de donor gevraagd om stamcellen te doneren.

Opbrengsten glazen

Bezoekers aan de biermarkt kunnen na afloop hun glas doneren aan Stichting Matchis. Met de opbrengst van het statiegeld van deze glazen kunnen onderzoeken door de stichting worden uitgevoerd en donoren worden getypeerd. De kosten voor elk onderzoek zijn behoorlijk. Stichting Matchis is dan ook heel blij dat de Biermarkt dit jaar deze stichting heeft uitgekozen als goed doel.

Reacties

Cookieinstellingen