Krakers uit Herenstraat Voorhout gezet

Foto: Google maps

Vandaag is het kraakpand aan de Herenstraat 110 tot en met 116 ontruimd op last van de brandweer. In maart dit jaar werd het pand in Voorhout gekraakt.

Vandaag hebben gemeente, brandweer, omgevingsdienst en politie een controle uitgevoerd. Daaruit bleek dat de veiligheid van bewoners van het pand en de omgeving niet meer gegarandeerd kon worden.

Paar uur tijd

De bewoners werd maar een paar uur de tijd gegeven om het pand te verlaten. Inmiddels zijn zij allemaal uit het pand vertrokken en is het afgesloten en zijn de deuren dichtgeschroefd.

Leegstand

Het pand aan de Herenstraat in Voorhout stond al enige tijd leeg in afwachting van nieuwbouw op deze plek. In maart dit jaar werd het geraakt en de wijze waarop de kraak plaatsvond, maakte dat de eigenaar niet direct kon ingrijpen. In vervolg daarop controleerde de brandweer of het pand brandveilig was.

Veiligheid

Er werden destijds enkele gebreken geconstateerd, die de bewoners vervolgens zelf oplosten. Zo plaatsten zij op aanwijzing van de brandweer rookmelders en brandmelders. Zo kon de veiligheid van bewoners van het pand en daarmee de omgeving gegarandeerd worden. Deze bewoners hadden toen nog niet het hele pand in gebruik.

Controles

Nadien vonden regelmatig controles plaats. Daaruit bleek dat in de loop van de tijd het gebruik van het pand was veranderd en geïntensiveerd. Meer mensen gebruikten het pand en de bewoners wisselden van samenstelling. In de omgeving is aangegeven dat overlast werd ervaren.

Gemeentelijk veiligheidsoverleg

Gisteren is daarom in het gemeentelijk veiligheidsoverleg besloten om vandaag gezamenlijk met gemeente, brandweer en omgevingsdienst en in samenwerking met de politie een controle uit te voeren.

Tijdens de controle bleek dat de veiligheid van de bewoners van het pand en daarmee de omgeving niet meer gegarandeerd kon worden. Er zijn meer ruimten in gebruik, vluchtdeuren zijn afgesloten en rookmelders waren verwijderd. Dat maakt de situatie brandgevaarlijk en dus onveilig. Om die reden werd het pand vandaag ontruimd.

Pand verlaten

In de middag is geconstateerd dat de bewoners inderdaad het pand rustig hebben verlaten. In een later stadium worden de bewoners in de gelegenheid gesteld nog wat laatste spullen op te halen. Het pand is nu afgesloten en de deuren zijn dichtgeschroefd. Met de politie is afgesproken dat zij in hun reguliere surveillance een oogje in het zeil houden.

Lees ook: Nieuwbouw Herenstraat Voorhout stap dichterbij.

Cookieinstellingen