Bomenoogstdag gemeente Teylingen en Stichting MEERgroen

Foto: Sven van der Vlugt

Vrijdag 21 januari gaf wethouder Heleen Hooij de aftrap voor de bomenoogstdag van gemeente Teylingen en Stichting MEERgroen. Dit gebeurde op de plek van de oude tennisbanen aan de Parklaan en aan de Warmonderweg in Sassenheim.

Bomenoogst en bomenhub

Dit jaar stelt de gemeente twee locaties voor bomenoogst en een bomenhub beschikbaar aan Stichting MEERgroen. Voor beide oogstlocaties staan bouwprojecten gepland waardoor de zaailingen (jonge bomen) niet zouden overleven. De zaailingen die er nu groeien, worden door een groep vrijwilligers geoogst om ze daarna in te kuilen in een speciale ‘bomenhub’. Dat is een soort kweekplek waar de bomen rustig groeien. In maart zijn de bomen sterk genoeg en geeft MEERgroen de bomen weg. De bomenhub is aangelegd aan de Menneweg in Sassenheim.

Jonge boom vanuit de Teylingse bomenhub

In de zomer van 2021 hebben mensen vanuit heel Nederland zich aangemeld voor een gratis boom. Zij ontvangen in maart een jonge boom vanuit onder meer deze Teylingse bomenhub. Als de lokale geoogste aantallen het toelaten kunnen de inwoners van Teylingen ook een boom krijgen. Vrijwilligers die komen helpen kunnen gelijk een boompje meenemen voor hun harde werk. Het aanplanten van deze zaailingen draagt bij aan het opvangen van regenwater, toename van het aantal bomen en verschillende soorten bomen. Ook is het een circulaire manier om Nederland snel te vergroenen.

Landelijk 1 miljoen gratis bomen weggeven

Gemeente Teylingen helpt Stichting MEERgroen om in 2022 landelijk 1 miljoen gratis bomen weg te geven. De oogstdag is onderdeel van de Meer Bomen Nu campagne die de stichting samen met gemeentes uitrolt. Vorig jaar is de samenwerking tussen de gemeente en MEERGroen van start gegaan door het aanplanten van 60.000 bloembollen in De Horsten in Sassenheim. Kijk voor meer informatie over de campagne op de website: www.meerbomen.nu.

Reacties

Cookieinstellingen