Circulair Ambachtscentrum Bollenstreek gaat de strijd aan tegen afval!

Foto: CACB

We gooien allemaal wel eens iets weg waarvan we denken, kan dat geen tweede leven krijgen? Maar waarom eigenlijk, waar kun je het kwijt en heeft iemand er misschien nog wat aan? Wat is nu die circulaire economie en hoe kan ik daar aan bijdragen? Het Circulair Ambachtscentrum Bollenstreek (CACB) gaat de komende tijd antwoord geven op die vragen en actief aan de slag met de circulaire economie in onze regio.

Wat is Circulair?

Het alsmaar kopen en weggooien van spullen, van productie tot vervoer, het gebruik maar ook het verwerken nadien als afval, heeft namelijk een enorme impact op ons milieu. En in veel gevallen is dat helemaal niet nodig! In een circulaire economie bestaat eigenlijk geen afval meer. Producten worden zo ontworpen dat ze makkelijk te repareren zijn of na gebruik als grondstoffen of onderdelen weer opnieuw gebruikt kunnen worden. En dat is hard nodig! Grondstoffen worden schaarser en we moeten met z’n allen duurzamer gaan leven. Het doel is dat in 2050 Nederland volledig circulair is, dus dat alles wat we gebruiken in de kringloop van productie, gebruik en verwerking bruikbaar blijft.

Circulair Ambachtscentrum Bollenstreek

Het Circulair Ambachtscentrum Bollenstreek gaat deze uitdaging aan en jullie helpen om ook mee te kunnen doen in deze circulaire economie. Het CACB bestaat uit een samenwerkingsverband tussen verschillende partners binnen onze regio, die er samen voor willen zorgen dat we de circulaire economie een boost gaan geven. Denk daarbij vooral aan het voorkomen van het onnodig weggooien van spullen, grondstoffen en materialen. Maar ook aan het hergebruik, repareren en delen van spullen toegankelijker en makkelijker maken voor meer mensen. Zo kan iedereen zijn of haar steentje bijdragen aan een duurzamere, circulaire manier van leven. Ook het bedrijfsleven en het onderwijs spelen hierin een rol.

Afval is goud waard

Het CACB gaat de komende tijd leuke tips, inspiratie en praktische kennis delen om ook jou te laten zien hoe leuk en makkelijk het eigenlijk is om minder weg te gooien en vaker te kiezen voor een duurzaam alternatief. Denk bijvoorbeeld aan een bezoekje aan de kringloopwinkel of het Repair Café of je oude meubels pimpen zodat ze weer hip en leuk worden! In september start de campagne ‘Afval is goud waard’, waarbij iedere twee maanden een ander thema wordt uitgelicht. Om te beginnen elektronica, gevolgd door het thema spullen en begin volgend jaar ook hout, afval en textiel.

Officiële aftrap

Op 16 september was de officiële aftrap van het Circulair Ambachtscentrum Bollenstreek met de opening van het nieuwe terrein aan de Nijverheidsweg in Voorhout door wethouder Heleen Hooij. Dit terrein is door Bouwbedrijf Van der Hulst beschikbaar gesteld om de komende tijd te gebruiken voor activiteiten en inzamelingsacties van het CACB. Een mooie locatie, zo net naast de milieustraat die ook als samenwerkingspartner meedoet binnen dit project. Andere partners van het CACB zijn onder andere De Maregroep, Bollenstreekhout, De Groene Uitdaging, Stichting Repair Café Teylingen met Ontmoetingswerkplaats De JoJo, gemeente Teylingen, Onderwijs en Arbeidsmarkt Duin- en Bollenstreek, De Groene Uitdaging, Purely Handmade, HLT Uitdaging, Circulair Customs en Bibliotheek Bollenstreek Sassenheim. En het aantal partners zal de komende tijd nog verder uitgroeien.

Meer weten?

Het Circulair Ambachts Centrum Bollenstreek werkt samen met haar partners en met jou aan het duurzamer en circulair maken van onze regio. Wil je meer weten of meedoen? Kijk op https://www.degroeneuitdaging.nl/circulair of mail naar [email protected] en volg de Facebookpagina om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen en activiteiten!

Reacties