Vishandel De Klok eerste MSC-gecertificeerde viszaak van Voorhout

Foto: Vishandel De Klok

Vishandel De Klok is de eerste viswinkel in Voorhout met een ASC & MSC-certificering. Voor de eigenaren Wim en Sandra Klok is deze certificering een logische stap in hun aanpak van duurzaam ondernemen.

“De slogan ‘Een beter milieu begint bij jezelf’ is onze lijfspreuk. Niets doen is geen optie. We kiezen ervoor om deze duurzame beweging in de wereld van visdetaillisten in te zetten. Er zijn nog relatief weinig viswinkels MSC-gecertificeerd. We willen graag laten zien dat het voor een visspeciaalzaak mogelijk is om gecertificeerde duurzame vis aan te bieden. Het is aan ons dat de volgende generaties zullen zeggen dat de omslag in deze periode is begonnen.”

De Marine Stewardship Council (MSC) is sinds een paar jaar bezig om het netwerk van visspecialisten te vergroten en het contact te intensiveren. Jan van Keulen, commercial manager MSC: ”Vishandel De Klok was een van de eerste MSC-gecertificeerd viswinkels in Nederland. We zijn heel blij dat – na een onderbreking van een aantal jaar – Wim en Sandra weer kiezen voor een MSC-certificering. Voorheen was het voor hen moeilijk om leveranciers te vinden die MSC-gecertificeerde duurzame vis konden leveren. Mede door de toenemende vraag naar MSC-gecertificeerde producten is er nu een gevarieerder duurzaam aanbod beschikbaar. Ook hebben we de afgelopen tijd hard gewerkt om het administratieve werk te vereenvoudigen. Hiermee is het voor Wim en Sandra mogelijk geworden om weer MSC-gecertificeerd te zijn. Voor mij onderstreept hun certificering dat we op de goede weg zijn.”

Duurzame visserij volgens MSC-programma

Kort samengevat is een visserij duurzaam wanneer minder vis uit de zee wordt gehaald dan nodig is om de volgende generatie van die vispopulatie weer op hetzelfde niveau te brengen. Duurzame visserij volgens de MSC-standaard betekent meer dan alleen de instandhouding van een vispopulatie. De MSC-standaard is de meest gehanteerde definitie van duurzame visserij wereldwijd en is samen met visserijexperts, wetenschappers en natuurbeschermingsorganisaties ontwikkeld. Het omvat drie principes;

  • het instandhouden van gezonde visbestanden,
  • de visserij heeft minimale effecten op het mariene ecosysteem
  • en er is sprake van goed management, regulering en toezicht.

Naast de MSC-visserijstandaard is er ook de MSC-traceerbaarheidsstandaard. Het MSC-keurmerk waarborgt de traceerbaarheid van duurzaam gevangen vis, van oceaan tot op het bord. Die keten transparantie is ook van belang voor de visspecialist en de consument. Consumenten die het MSC-keurmerk zien, kunnen erop vertrouwen dat de vis ook echt uit een duurzame visserij komt.

 

Cookieinstellingen