Vergunning aangevraagd voor automatisch varende elektrische pont

Foto: pixabay

Future Mobility Network heeft een vergunning aangevraagd voor een automatisch varende elektrische pont tussen Kagerzoom en Koudenhoorn. Na vergunningverlening door de gemeente Teylingen, vervoert de pont voor een proefperiode van 3 maanden personen van en naar recreatie eiland Koudenhoorn.

Duurzame elektrische pont

Deze bijzondere pont met de naam Ferry is duurzaam, wordt elektrisch aangedreven en vaart op energie uit de eigen zonnepanelen. Daarnaast bevordert Ferry de veiligheid op het water door de bediener te ondersteunen met zelfvarende technologie. Ferry is ontwikkeld door The Future Mobility Network, Next Generation Shipyards en Buffalo Automation.

Vergunning

De vergunning die nodig is om deze zomer gebruik te maken van tijdelijke steigers waar Ferry aan- en afmeert is inmiddels ingediend bij Gemeente Teylingen. Als de vergunning is verleend kan de pont in gebruik worden genomen. Hoogstwaarschijnlijk gaat de pont eind juli te water en zal dan tot eind oktober blijven varen. Teylingen heeft hiermee de primeur van de eerste operationele automatisch varende pont in Nederland. Bezoekers varen tijdens de proefperiode gratis over. Door het pontje is Koudenhoorn van twee kanten bereikbaar, waardoor de drukte op de toegangsbrug vermindert.

The Future Mobility Network werkt samen met de smartlabs van de TU Delft. Gemeente Teylingen faciliteerde eerder al haalbaarheidsonderzoeken naar geschikte locaties voor het pontje. Tijdens de proefperiode van de pont worden allerlei zaken getest en onderzocht. In mei 2021 heeft provincie Zuid-Holland laten weten het onderzoek te financieren.

Automatisch varende veerponten kunnen in de toekomst waterrijke gebieden eenvoudiger ontsluiten. Er is immers geen schipper meer nodig, de pont kan op afroep naar je toe komen varen en verschillende routes aanbieden.

Reacties