De Kaag kan er weer tegenaan, 510 kilo zwerfvuil opgeruimd!

Foto: Lisa de Blok

Zondag hebben zo’n zeventig vrijwilligers meegeholpen met de grote schoonmaakactie van de Kaag. Deze jaarlijkse actie, zo net voor de opening van het vaarseizoen, is georganiseerd door de organisatie van De Warmondse Schippertjesdagen in samenwerking met Gemeente Teylingen.

Vanaf het verzamelpunt in Park Groot Leerust vertrokken een aantal grote boten met vrijwilligers, van jong tot oud, om te worden afgezet op de eilandjes van de Kaag. Daar zijn ze met de grijpers en vuilniszakken in de aanslag enthousiast aan de slag gegaan om al het zwerfafval op te ruimen. Het was een prachtige zonnige dag, wat het opruimen voor veel van hen tot een waar feestje maakte.

Er is van alles tussen het riet, uit het water en van de eilandjes gevist. Van autobanden tot gasleidingen, je kunt het zo gek niet bedenken. Maar het overgrote deel van het afval bestaat toch voornamelijk uit wegwerpplastic zoals lege flesjes en verpakkingen. Ook lege blikjes zijn in grote aantallen gevonden. Het zou fijn zijn als mensen dit gewoon meenemen of zelf weggooien, in plaats van in de natuur dumpen. Maar zo te zien, is de noodzaak hiervan nog lang niet bij iedereen doorgedrongen.

De organisatie van De Warmondse Schippertjesdagen organiseert deze Kaagschoonmaak al decennia lang. Deze keer werkte ook de gemeente Teylingen mee om de opruimactie tot een succes te maken. De gemeente vindt het belangrijk om inwoners die zwerfafval opruimen te ondersteunen. De wijkregisseur Loes Massaro regelde voldoende opruim materialen en na afloop zijn alle vrijwilligers getrakteerd op een snack en een gezellige borrel.

In totaal is er in zo’n 2,5 uur tijd maar liefst 510 kilo aan zwerfafval verzameld! De zakken met afval zijn van de eilandjes opgehaald door het gemeente bootje en vervolgens naar Park Groot Leerust gebracht. Daar is alles op een grote hoop gegooid en symbolisch aan wethouder Rob ten Boden aangeboden. De Kaag kan er dus voorlopig weer tegenaan en is klaar voor de opening van het vaarseizoen!

 

Reacties