Eerste ‘Voedsel Deelkast’ van de Bollenstreek in Sassenheim

Foto: Lisa de Blok

Bij ontmoetingswerkplaats de JoJo aan het Hortusplein in Sassenheim hangt buiten aan de gevel de eerste ‘Voedsel Deelkast’ van de Bollenstreek. Het concept is simpel; zet erin wat je over hebt en/of haal eruit wat je nodig hebt!

Voorraadkast voor en door de buurt

Wie kent het niet? Achterin de keukenkastjes staan eigenlijk nog steeds de potjes en blikjes die je vorig jaar in je kerstpakket kreeg. Zonde om weg te gooien, maar diep van binnen weet je eigenlijk al dat je er toch niks mee gaat doen. Daar is nu dus een oplossing voor, de Voedsel Deelkast! Een voorraadkast voor en door de buurt. De kast hangt buiten en is dus 24 uur per dag toegankelijk. De deelkast is alleen bedoeld voor eten en drinken, met andere spullen die je graag een tweede leven gunt kun je binnen terecht in de Weggeefwinkel.

Voedselverspilling

Er wordt in ons land nog altijd op grote schaal goed voedsel verspild, doordat het onaangetast in de prullenbak beland. Deze week is dan ook een nieuwe landelijke campagne van start gegaan: Samen tegen voedselverspilling met als slogan ‘Hoe #verspillingsvrij ben jij?‘. Deze Voedsel Deelkast sluit daar naadloos op aan.

Little Free Pantry

In het buitenland zijn deze deelkastjes voor eten onder de naam ‘Little Free Pantry’ al veel langer een hype en vooral ontstaan omdat er veel mensen in armoede leven. Maar ook in Nederland is dit een opkomend fenomeen. Bekijk de website van SoGood eens voor meer informatie hierover. Hier staan ook tips voor als je zelf een kastje in jouw buurt wil hangen. Natuurlijk kun je ook in de JoJo terecht als je meer info wil of hulp nodig hebt bij het bouwen van je eigen Voedsel Deelkast.

Samen circulair!

De JoJo is op het gebied van circulaire economie al langer goed bezig, door dit ook toegankelijk te maken voor een breed publiek. Dit doen ze door ‘hergebruik, repareren en delen’ mogelijk te maken. Onder andere door de Weggeefwinkel en het Repair Cafe waar men op basis van vrijwillige donatie terecht kan. De productie van nieuwe spullen is een grote belasting op het milieu en uit onderzoek blijkt dat voor iedere kilo die er gerepareerd of hergebruikt wordt, er een kilo CO2 uitstoot bespaard wordt.

Oud frituurvet inleveren

De JoJo wordt gerund door vrijwilligers en ontvangt verder geen subsidie, dus wordt er altijd gezocht naar manieren om extra inkomsten te genereren. Ook jij kunt je steentje bijdragen, dat kan natuurlijk door geld te doneren bij een bezoek. Maar tegenwoordig kun je ook je oude frituurvet en bakolie doneren! Het vet wordt opgehaald door een bedrijf dat er biobrandstof van maakt, dus ook nog eens hartstikke duurzaam! Stichting Repair Cafe Teylingen, waar vanuit de JoJo is opgezet, ontvangt vervolgens een bijdrage voor iedere volle bak dat weer kan worden besteed aan de activiteiten en het beheer van het gebouw. Je kunt het vet overgieten in plastic flessen met dop en vervolgens in de gele bak voor de deur doen, voor grotere hoeveelheden is er ook een ton beschikbaar.

De Jojo

Je vindt de JoJo aan het Hortusplein 14 in Sassenheim. Voor onder andere de Weggeefwinkel, het Repair Cafe, de Koffiecorner, de tweedehands fietsen verkoop, de houtwerkplaats en gezelligheid kun je tijdens openingstijden terecht op dinsdag, donderdag en vrijdag tussen 13.00 en 16.00 uur. Volg de JoJo op Facebook of kijk op de website van Stichting Repair Cafe Teylingen voor meer info.

 

 

Reacties