900 Extra zonnepanelen op daken van de gemeente

Foto: Lisa de Blok

De gemeente Teylingen gaat voor duurzaamheid en plaatst daarom nog eens 900 extra zonnepanelen. Vandaag stond wethouder Rob ten Boden op het dak van de gemeentewerf in Voorhout om met een officieel moment het plaatsen van de zonnepanelen te vieren.

In 2030 functioneert Teylingen als lokale overheid volledig duurzaam. Daarmee vervullen ze als overheid een voorbeeldrol. Ze stimuleren en faciliteren bedrijven en inwoners waar ze kunnen om hun voorbeeld te volgen. Inmiddels heeft de gemeente Teylingen op enkele gebouwen al zonnepanelen liggen, maar er is ruimte voor meer!

De gemeente plaatst op de gemeentewerf in Voorhout zo’n 165 extra panelen, het bestuurscentrum krijgt er 195 bij, het gemeentekantoor 350 en op het dak van het Trefpunt komen nog eens 175 zonnepanelen. De opbrengst hiervan is goed voor ongeveer 10% van het energiegebruik van de gemeentelijke organisatie. Hierbij hebben we het dan over onder andere stroom in de gebouwen, lantaarnpalen in Teylingen en pompgemalen.

De gemeente heeft een zogeheten SDE+ subsidie gekregen, waarmee ze een vergoeding ontvangen van de overheid voor het aantal duurzaam opgewekte kilowatt. Hiermee kan de gemeente rendabel investeren in energieopwekking. Een deel van de opgewekte stroom op de gebouwen gebruiken ze niet zelf, maar verkopen ze door aan de energieleverancier. Zo willen ze als gemeente laten zien dat investeren in energie duurzaam en financieel aantrekkelijk kan zijn.

Binnen de regio zijn de gemeenten ook met elkaar op zoek naar andere mogelijkheden om schone energie op te wekken. Ze doen dit bijvoorbeeld via het Energie Akkoord Holland Rijnland in samenwerking met regiopartners.

Reacties