Winnaar Duurzaamheidsprijs is bekend!

Foto: Lisa de Blok

Het was een spannende wedstrijd en de vier finalisten hebben dan ook veel gedaan de afgelopen maanden om hun bedrijfsprocessen nog verder te verduurzamen. Op de Dag van de Duurzaamheid werd in het Sikkens Experience Centre in Sassenheim de winnaar bekend gemaakt van de Duurzaamheidsprijs Duin- en Bollenstreek 2018.

De finalisten

Kievit is de afgelopen tijd vooral bezig geweest met het op biologische wijze geschikt maken van de grond in Katwijk, waar zij vanaf volgend voorjaar groente kunnen gaan verbouwen. Ook bouwde ze een timmerschuur van het lokale hout van een van de andere finalisten, Bollenstreekhout. Bollenstreekhout is inmiddels een coöperatie en wist de afgelopen maanden flink te groeien. Onder andere een bomenzaag op zonne-energie is een van de manieren waarop zij verduurzamen.

Clusius Craft Distillers is net begonnen om de Universiteit van Leiden onderzoek te laten doen naar de extra bruikbare toepassingen uit het restproduct van hun tulpen vodka. Het bollenbedrijf v.d. Slot Tulips wist met hun nieuwe manier van bollen drogen een energiebesparing van maar liefst 70% teweeg te brengen.

De Winnaar

Sebastiaan Bos van Kievit ontving, glunderend, de oorkonde voor de winnaar uit handen van wethouder Bilars uit Noordwijkerhout. Zijn onderneming werd door de jury unaniem uit de vier Finalisten gekozen als winnaar. Tijdens de finale avond kon hij vol trots al wat van de eerste oogst laten proeven van hun nieuwe stuk land in Katwijk. 

Volgens Anke Schüttemeyer van de jury overtuigde Kievit “vooral door het consequent inspelen op puur biologische producten en door hun inzet voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ook hun initiatief om nu zelf midden in Katwijk biologische producten te verbouwen en de rol die zij spelen op het gebied van bewustwording en educatie spraken de jury aan.”

Wethouder Bilars kon dan ook namens de gemeenten Hillegom, Katwijk, Noordwijk, Teylingen en Noordwijkerhout met plezier melden dat de prijs – waar een bedrag van € 2.500 aan verbonden is – zeer verdiend is. “En uiteindelijk is het ook de bedoeling dat hun voorbeeld weer anderen inspireert.”

Duurzaam is goed voor de streek

De wethouders benadrukten nog eens dat “duurzaam werken goed is voor de streek. Om de innovatiekracht, voor de leefomgeving en voor de werkgelegenheid.” Daarom zijn gemeenten bereid om duurzaam werkende ondernemers actief te ondersteunen. “Zoek onze medewerkers dan ook op met je duurzame plannen.” Zij verklaarden de inschrijving voor deelnemers aan de competitie voor 2019 geopend.

 

'

Reacties

article
12521
Winnaar Duurzaamheidsprijs is bekend!
Het was een spannende wedstrijd en de vier finalisten hebben dan ook veel gedaan de
https://teylingen.nieuws.nl/duurzaam/12521/winnaar-duurzaamheidsprijs-is-bekend/
2018-10-11T12:35:31+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/327/2018/10/11122949/duurzaamheidsprijs-1-2-e1553094964395.jpg
duurzaamheidsprijs
Duurzaam