Open Monumentendag weer goed bezocht in Teylingen

Foto: SOS

Open Monumentendag is altijd weer een feest voor wie van oude gebouwen en historie houdt. De historische verenigingen van Teylingen kijken terug op weer een geslaagde editie, met dit jaar als thema duurzaamheid.

Jacobafestival klapstuk op Open Monumentendag Sassenheim

Open Monumentendag 2022 is in Sassenheim succesvol verlopen. Zoals te verwachten was, heeft het Jacobafestival in de Ruïne van Teylingen veel publiek getrokken. Stichting Oud Sassenheim (SOS) had gerekend op 200 mensen, maar het is ruim het dubbele geworden. Het culturele samenspel tussen harmonievereniging Crescendo, het Voorhouts Kamerkoor en toneelvereniging Pankras bleek een gouden greep.

Onder regie van Marleen van Leeuwen uit Voorhout was een prachtige, muzikale uitvoering te zien over het leven van Jacoba van Beieren. De binnenring van de ruïne bleek een mooie akoestiek te hebben voor de perfect gekozen muziek- en zangstukken met betrekking tot de vele historische momenten uit het leven van Jacoba van Beieren. Koor en musici ontvingen na elke partij een spontaan applaus. Hartverwarmend waren de door jeugdige spelers opgevoerde Hoekse en Kabeljauwse twisten. Door het inzetten van een verteller kon het publiek het verhaal goed volgen op de voor Jacoba van Beieren historische grond.

Bijdrage Jacoba van Beierenfonds

Stichting Oud Sassenheim (SOS) heeft van het Jacoba van Beierenfonds Teylingen een financiële tegemoetkoming gekregen voor het organiseren van het Jacobafestival. De tegemoetkoming bestond uit een cheque van € 1.500,-. Deze werd door Frans Heemskerk, voorzitter van het Jacoba van Beierenfonds, uitgereikt aan SOS voorzitter Alfred Pop na de laatste uitvoering van het Jacobafestival in de Ruïne van Teylingen.

In Sassenheim mocht niet allen de Ruïne van Teylingen zich verheugen op veel publiek. Ook het Oude Koningshuys kon het toegestroomde aantal bezoekers maar met moeite aan. Voor het beklimmen van de toren van de Pancratiuskerk werden de voorgeschreven aantallen maar oogluikend overschreden. De Oude Dorpskerk en het park van landhuis Ter Leede kregen over de dag heen aanvaardbare aantallen bezoekers te verwerken. De SOS kijkt terug op een mooi verlopen Open Monumentendag 2022.

Open Monumentendag in Voorhout

De Open Monumentendag werd in Voorhout gezamenlijk geopend door de wethouders Heleen Hooij en Reny Wietsma. Tijdens een korte samenkomst in De Roef werd verteld over de monumentale status van het kerkelijk centrum van Voorhout. Met vier rijksmonumenten en nog twee gemeentelijke monumenten is dit een belangrijk plaats van erfgoed. De wethouders hebben vervolgens de HKV-vlag gehesen. Hiermee was het drietal vlaggen, naast de Nederlandse driekleur de OMD- en HKV-vlag, compleet en de OMD van dit jaar formeel geopend.

Dat was precies op tijd want om 10.00 uur stond voor de eerste groep de beklimming van de kerktoren gepland. Vanwege, de smalle ladders en ruimte zijn waren de groepen beperkt in grootte. Met twee begeleiders en acht deelnemers gingen tien personen per keer omhoog. Beide wethouders lieten zich deze kans niet ontnemen en schreven zich in voor de eerste groep.

Onder begeleiding en met uitleg van Ben Zwetsloot klom het gezelschap omhoog. Daarbij werd het koor, de kerkzolder en de toren bezichtigd. De groepen klommen tot het niveau van de kerkklokken. Nog verder omhoog is wel mogelijk, maar vraagt lenigheid en durf. Wethouder Wietsma, binnen het college van B&W verantwoordelijk voor de portefeuille Erfgoed, wilde ook graag die grotere hoogte bereiken. Als enige van alle klimmers werd dat toegestaan en zo kon ze over Voorhout uitkijken, het dorp waar ze woont en mede bestuursverantwoordelijkheid voor draagt.

Er was buitengewoon veel belangstelling voor het beklimmen van de toren. Bezoekers werden teleurgesteld omdat de groepen volgeboekt waren en er geen mogelijkheid meer was om aan te sluiten. Voor hen stond achterin de St. Bartholomeuskerk een 360° beeld van de omgeving, gemaakt van grote hoogte nabij de kerktoren. Veel bezoekers gebruikten de gelegenheid ook om de R.K. Pastorie, een eeuw oud, te bezoeken. De Boerhaavetuin, waar rondleidingen verzorgd werden, kon eveneens op veel belangstellenden rekenen.

Al met al kijkt de Historische Kring Voorhout (HKV) op de dag dat de Najaarsfeesten begonnen, terug op een geslaagde OMD. In de verwachting dat dit opgevolgd zal kunnen worden door een eveneens geslaagde aanwezigheid op de braderie van zaterdag 17 september.

 

 

Cookieinstellingen