SOS Restauratieprijs voor voormalige Kompasschool – Fotoserie

Vrijdag heeft Stichting Oud Sassenheim de SOS-restauratieprijs 2021 uitgereikt aan Marco en Lydia Kramer, eigenaar en medebewoners van De School Sassenheim, voorheen De Kompasschool aan de Jacoba van Beierenlaan in Sassenheim. Dit karakteristieke gebouw is geheel gerenoveerd en verbouwd tot een wooncomplex met zes luxe woningen.

Het voormalige schoolgebouw is een gemeentelijk monument. Het is gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School door de architecten Lohmann en Ponsen. Het gebouw dateert uit 1930 en was aanvankelijk gebouwd als Nederlands-hervormde school. In 1969 werd dit De Kompassschool voor christelijk basisonderwijs. In 1994 vestigde De Rank zich in het gebouw tot 2002. Daarna werd het gebouw nog gebruikt door de Leo Kannerschool, het Rijnlands Lyceum, de gemeente en de ISD. Eigenaar Marco Kramer van Pro6 Vastgoed uit Alkmaar, architect en zelf de eerste bewoner, renoveerde het pand geheel. Het gebouw valt op door zijn enorme dak met rode romaanse pannen, de zware dakgoten en de opzichtige ligging.

De afgelopen drie jaar heeft aannemer De Geusbouw uit Broek op Langedijk in opdracht van Pro6 Vastgoed een totaal verbouwing uitgevoerd. De schoollokalen werden doorgetrokken naar de eerste en tweede verdieping en de gangen zijn bij de woningen getrokken. Het imposante voorportaal met de drie bogen en de hal zijn gebleven, evenals de vele ornamenten en glas-in-loodramen. Op een enkele plaats zitten binnen nog de oorspronkelijke muurtegels. Alleen de markant ingemetselde brievenbus moest het ontgelden. Daarnaast zijn oude elementen weer aangebracht, zoals bijvoorbeeld het toegangshek en de vlaggenmast tegen het gebouw aan. Ieder appartement heeft inmiddels een gehele eigen sfeer en de ruimtes zijn tot in de kleinste details prachtig opgeknapt.

Het project liep zo’n 1,5 jaar vertraging op nadat één exemplaar van de gewone dwergvleermuis was aangetroffen op de zolder. Voor de verbouwing kon beginnen, moest een verhuisplan gemaakt worden voor het beestje. Deze heeft nu een speciale vleermuizen kast gekregen in de schoorsteen. Irma Ooievaar schreef speciaal voor deze uitreiking een gedicht over dit beestje.

Onder dak

De zolder is riant voor een man alleen.
Het is hier stil, je doezelt zó de winter door,
tot er iets begint te tintelen, je je stramme armen strekt
en het vlies van je vleugels zich als origami ontvouwt.

Vanaf dan fladder je elke nacht in hoekige patronen
langs het oranje dak, je stuurt pulsjes door de lucht –
noem het een kompas – zo zien je oren haarscherp
waar jouw maal van muggen en motjes danst.

Meters lager leven wij ons parallel bestaan
met maar een vaag vermoeden van het jouwe –
je roep is met ons gebrekkig oor niet waar te nemen –
zoals jij ook ons niet echt registreert.

Weet jij veel wat hier in een kleine eeuw gebeurde:
een schoolgebouw dat onder luid applaus werd ingewijd,
tafels die zijn opgedreund, ondergrondse golven van Radio Oranje,
springtouwen, knikkerputjes, leegstand, dreiging van verval.

Het is je vast compleet ontgaan hoe jij, die in een luciferdoosje past,
in de weg hing toen iemand met een plan dit pand weer leven
in wou blazen. Dat een sleuf in de schoorsteen de redding bleek.
Daarna werd er geklust. Jij wist allang dat het hier heerlijk wonen is.

– Irma Ooijevaar –

SOS restauratieprijs

De SOS restauratieprijs is in 2012 ingesteld om meer aandacht en bewustzijn te creëren voor beeldbepalende panden in Sassenheim. De Restauratieprijs 2021 bestaat uit een oorkonde en een SOS-muurschildje. SOS voorzitter Alfred Pop reikte deze vrijdag uit aan familie Kramer in aanwezigheid van wethouder Arno van Kempen en vele genodigden.

“Naast alle historische verenigingen, moeten we het ook juist hebben van dit soort initiatiefnemers om de geschiedenis van de gemeente te behouden. We zijn als gemeente dan ook ontzettend trots op hen, die dit sieraad voor onze gemeente weer nieuw leven in hebben geblazen.” (Wethouder Arno van Kempen)

De SOS-restauratieprijs wordt voor de achtste keer uitgereikt. Eerder ging de prijs naar de herbestemde bollenschuur aan de Kastanjelaan 14A, het prachtig gerenoveerde kostershuis op Parklaan 1, een mooi opgeknapt pand aan Van Pallandtlaan 24, en aan de aan de Hoofdstraat gelegen panden Het Uphoffpand, het Oude Postkantoor, het pand van makelaarskantoor Heemborgh en bollenvilla Villa Nancy.

Bekijk alle foto’s door op ‘Fotoserie’ te klikken in de bovenste afbeelding.

Cookieinstellingen