Geslaagde Open Monumentendag in Voorhout

HKV-Voorzitter Cok van Steijn, oud-burgemeester Miriam de Goeij-Smulders en burgemeester Carla Breuer openen met de onthulling van de lijst met oude ambsketen van de drie dorpen Voorhout, Warmond en Sassenheim de tentoonstelling Van regthuys tot gemeentehuis.
Foto: HKV

In het bestuurscentrum aan het Raadhuisplein in Voorhout vond afgelopen zaterdag de opening van Open Monumentendag plaats. Dit is het laatste gemeentehuis van de voormalig zelfstandige gemeente.

Het werd in de zomer van 1991 geopend in aanwezigheid van de CvK de heer S. Patijn en de toenmalige burgemeester mevrouw M. de Goeij. De oud-burgemeester was zaterdag opnieuw aanwezig, nu om samen met de burgemeester van Teylingen Carla Breuer en HKV-voorzitter de heer C. van Steijn de Open Monumentendag te openen. Dat gebeurde door de Voorhoutse vlag te verwijderen van een presentatie van de voormalige ambtsketens van de fusiegemeenten van Teylingen. Terwijl het buiten hevig regende werd daarmee de tentoonstelling over de voormalige gemeentehuizen van Voorhout geopend.

Vervolgens is elk uur een korte lezing gegeven over de ontwikkeling van het middeleeuwse ambacht Voorhout, met het toenmalige Regthuys De Bonte Koe, tot de laatste dagen van de gemeente Voorhout en het gemeentehuis aan het Raadhuisplein. Vier keer vertrok vandaar een groep belangstellenden voor een kleine dorpswandeling. Tijdens deze tocht werden bijzonderheden verteld over woningen en bewoners.

Bij het bezoek van de wandelgroepen aan de St. Bartholomeuskerk bestond er de mogelijkheid om de kerktoren te beklimmen. Hier was zoveel belangstelling voor dat er mensen teleurgesteld moesten worden. Ongetwijfeld reden om bij een volgende gelegenheid een overweging om deze attractie opnieuw in het programma op te nemen.

De Historische Kring Voorhout (HKV) kijkt terug op een geslaagde dag. In vertrouwen dat bezoekers zich nog sterker dan tevoren realiseren dat er ‘zonder historie, geen toekomst’ is, zullen er zeker plannen gesmeed worden voor de OMD in 2022.

Reacties

Cookieinstellingen