Kunst in ’t Overbosch en Kunst voor Kids doorslaand succes

Foto: PR

Alle kunstenaars, bezoekers en vrijwilligers waren het er unaniem over eens; Kunst in ’t Overbosch, dat in het weekend van 14 en 15 augustus plaatsvond, was de allermooiste editie ooit. Meer dan 800 mensen bezochten dit evenement en genoten van de kunst die ruim veertig kunstenaars creëerden.

Lang was het onzeker, of Kunst in ’t Overbosch en – op de zondag – Kunst voor kids ook door kon gaan. Maar dankzij een uitgekiend coronaplan en de medewerking van de gemeente Teylingen waar het ging om de vergunningverlening kon dit jaar het mooiste natuurlijke kunstevenement van deze regio tóch doorgang vinden.
Voor de kunstenaars, die uit de weide omgeving kwamen, was dit veelal de eerste keer in anderhalf jaar dat ze weer in de buitenlucht hun werken konden tonen. Schilderijen, mozaïek, houtwerkkunst, poëzie, muzikale odes en optredens van Cultuur Verheft: ze waren allemaal te zien en te beluisteren.

Alle bezoekers ontvingen een lootje met een nummer: zo kon de organisatie bijhouden hoeveel mensen dit evenement, dat over twee dagen plaats vond, bezochten. Maar ook maakte iedere bezoeker kans op een ingelijst gedicht. Bezoeker nummer 514 had het meeste geluk: hij/zij mag zich via de Facebookpagina van het Overbosch melden, om het gedicht ‘Voorhouter’ op te halen.

Meer dan honderd kinderen tussen 5 en 12 jaar namen deel aan Kunst voor Kids, ook dit was een record. De jongens en meisjes creëerden allemaal fantastische schilderijen, houtwerken, kleistukjes en natuurlijke sieraden. Ongetwijfeld zijn vele slaapkamers weer opgevrolijkt met hun eigen creatieve kunstwerken.

Ieder jaar wordt bij Kunst in ’t Overbosch ook de ‘Cup met de Gouden Oren’ uitgereikt. Deze gigantische wisselbeker wordt gegeven aan de kunstenaar van wie het gerealiseerde kunstwerk door de bezoekers als ‘meest inspirerend’ wordt beschouwd. Op de derde plek eindigde Jan Willem Montagne met 83 stemmen. Sjoerd Blokker werd tweede (121) stemmen en hij werd nét overvleugeld door Anna Blokker (127 stemmen), dankzij haar mozaïekwerk, waaraan bezoekers zelf konden meewerken.

Joep Derksen, de voorzitter van dit evenement, die negen jaar geleden Kunst in ’t Overbosch en Kunst voor Kids bedacht en samen met vele vrijwilligers opzette, kondigde aan dat dit de laatste keer was dat dit prachtige kunst-, cultuur- en natuurevenement onder zijn leiding heeft plaatsgevonden. Volgend jaar neemt Marianne van der Voort het stokje over. Zij laat weten: “Dat wordt gemakkelijk, want door de inzet van Joep stap ik in een gespreid bedje. Het evenement is altijd uitstekend voorbereid.’’

Derksen zelf dankte voor de loftuitingen: “Het is heel fijn om iets op te zetten en jarenlang uit te kunnen voeren, samen met de vele vrijwilligers die zich voor Kunst in ’t Overbosch en Kunst voor Kids al die jaren inzetten. En om het dan af te sluiten met de beste editie ooit, is iets waar je alleen maar van kunt dromen. Ik vind het prachtig, dat dit evenement de komende jaren wordt voortgezet. Volgend jaar kijk ik er naar uit om als dichter deel te nemen aan de negende editie van Kunst in ’t Overbosch.’’ In 2022 vindt Kunst in ’t Overbosch en Kunst voor Kids plaats in het derde weekend van augustus.

 

Reacties