Burgemeester Breuer: “Een boek lezen is voor mij optimale ontspanning”

Foto: PR

De zomer komt eraan en de bibliotheken zijn weer open: alle reden dus om met een goed boek in de tuin of op het strand te gaan zitten. Of je nou van streekromans, detectives, literatuur of strips houdt, de Bibliotheek Bollenstreek heeft het in huis. Nog inspiratie nodig? Burgemeester Carla Breuer helpt je op weg.

“Een van mijn favoriete boeken is Jacoba, Dochter van Holland van Simone van de Vlugt. Ik kreeg het cadeau toen ik in 2014 vertrok uit Werkendam om in Teylingen burgemeester te worden. Er is veel geschreven over Jacoba van Beieren, de beroemde bewoonster van kasteel Teylingen, maar dat zijn vaak taaie boeken. Deze historische roman is echt om van te smullen. Een aanrader dus voor alle inwoners van Teylingen.”

Carla Breuer houdt van lezen. Door de week heeft de burgemeester meestal geen tijd, maar in de weekenden pakt ze er graag een boek bij. “Het liefst lees ik achterin de tuin, in het zonnetje. Of als het winter is bij de open haard. Glaasje water erbij. Dat is voor mij optimale ontspanning.”

Veellezer

De burgemeester leest van alles en nog wat. Werkgerelateerde boeken, dichtbundels, thrillers, romans, tijdschriften. “Door te lezen ben je even weg uit de dagelijkse praktijk van gezin en werk. Ik ben niet zo visueel ingesteld, maar als ik een boek lees creëer ik mijn eigen wereld.” Ook wakkert lezen de nieuwsgierigheid aan. “Bijvangst noem ik dat. Je leest iets en denkt: hoe zit dat? Dat had ik bijvoorbeeld met een andere favoriet, Wees onzichtbaar van Murat Isik. Dat verhaal speelt zich af in de Bijlmer. Die Amsterdamse wijk is vaak negatief in het nieuws, maar als je er meer over gaat uitzoeken blijkt dat er een heel sociaal plan achter die wijk zat.” En lezen doet nog iets: het raakt je. “Vooral gedichten komen het dichtst bij je hart.” Daarom heeft ze zelf ooit een poëzieclinic gevolgd en begon ze vergaderingen een tijd lang met het voorlezen van een gedicht.

Ontlezing tegengaan

Breuer maakt zich zorgen over de toegenomen ontlezing. “Je ziet dat kinderen vanaf groep 8 minder gaan lezen. Nou was ik zelf op de middelbare school ook niet zo’n lezer, dus ik snap het wel. Wat moet je bijvoorbeeld met een verplichte literatuurlijst als daar niks van je gading op staat? Het is zo belangrijk dat kinderen plezier in lezen hebben. Dat probeer ik mijn eigen kinderen, maar ook de leerlingen die ik als burgemeester wel eens ontmoet, mee te geven: zoek naar boeken die jij leuk vindt. Wat je leest maak niet zoveel uit; als je maar, zoals ik het altijd noem, ‘woorden eet’.” Ze haalt de hoofdpersoon uit Wees onzichtbaar als voorbeeld aan. “Metin Mutlu, een jongen van Turkse afkomst, werd als kind door een leraar geattendeerd op de bibliotheek. Kinderen kunnen gratis boeken lenen, dus geen kind hoeft zonder boeken te zitten. Voor Metin ging er een wereld open. Hij werd de beste voorlezer van de klas.”

Boekenkast op kleur

De bibliotheek heeft dus een belangrijke functie. Maar, bekent Breuer, “sommige boeken móet ik hebben. Die koop ik dus en zet ik op kleur in mijn boekenkasten. Mijn man vindt dat maar niks, die wil ze op alfabetische volgorde hebben staan, maar ik vind het mooi.” Breuer houdt van fysieke boeken. “Luisterboeken zijn fijn voor als je zicht slechter is, maar ik word vaak afgeleid door de manier van voorlezen. En e-readers? Ieder het zijne, maar niet het mijne. Boeken zijn voor mij ook echt gebruiksvoorwerpen. Je mag zien dat erin gelezen is. Boeken waarvan ik denk dat mijn moeder ze ook leuk vindt, breng ik naar haar toe. Zeker in deze coronatijd zijn er al heel wat tasjes met boeken haar kant opgegaan.” En, zo vult ze aan: “Het doet me altijd goed als mijn moeder zo enthousiast is over een boek dat ze die weer doorgeeft aan een ander en zo een nieuwe lezer gelukkig maakt.”

De favoriete boeken van burgemeester Carla Breuer liggen uitgestald bij de vestigingen Sassenheim, Voorhout en Warmond van de Bibliotheek Bollenstreek en zijn natuurlijk ook te leen. Haar hele boeken top 10 is ook te vinden op de website www.bibliotheekbollenstreek.nl/iklees.

Reacties